Se consideră că originea uneia din cele mai cunoscute gustări din întreaga lume este în orășelul britanic Sandwich și se datorează viciului contelui John Montagu – un cartofor împătimit care cu greu putea fi urnit de la masa de joc.
Atât de captivat era, încât nu lăsa cărțile din mână nici măcar la ora mesei, fiindu-i totuși destul de greu să folosească simultan cuțitul și furculiță. Enervat de acest inconvenient, a cerut la un moment dat să i se aducă la masa de joc o bucată de carne între două felii de pâine, și astfel a apărut primul sandwich din istorie.
Se întâmpla prin secolul XVIII, iar de atunci, celebra gustare a ajuns să îmbrace diverse forme. Principiul de bază al preparării a rămas același, însă au survenit schimbări majore în ceea ce privește ingredientele dintre cele două felii de pâine.
Ideea contelui britanic a fost preluată și îmbunătățită, iar în prezent putem vorbi de mii de combinații delicioase, perfecte pentru un sandwich. Noi am ales 3 dintre ele, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Șuncă presată cu unt și cașcaval afumat
Este un sandwich care poate fi servit de întreaga familie la micul dejun, așa că îți vom prezenta rețeta cu cantitățile pentru patru porții. Așadar, ai nevoie de 8 felii de pâine toast, 4 felii de cașcaval afumat de aproximativ 30 de grame fiecare, 4 felii de șuncă presată și niște unt.
În funcție de preferințe, poți prăji înainte feliile de pâine la un toaster, sau poți coace ulterior sandwich-urile la cuptor. Toate cele 8 felii de pâine se ung cu unt pe o față, după care pe patru dintre ele se așează câte o felie de șuncă presată și una de cașcaval.
Dacă ai decis să coci sandwich-urile la cuptor, îți recomandăm să razi cașcavalul în prealabil, pentru a se topi mai ușor. Pete cașcaval se așează cealaltă felie de pâine, bineînțeles cu fața unsă cu unt în jos.
În cazul în care ai prăjit pâinea în toaster, sandwich-urile sunt gata, dar dacă vrei să le coci la cuptor, mai ai un pas de făcut. Acestea se așează pe o tava și se țin la cuptor un sfert de oră la 200 de grade. Este important ca la jumătatea acestui interval să le întorci pe cealaltă parte, pentru a se rumeni uniform.
Ton cu cașcaval
Dintr-o conservă de 200 de grame de ton poți prepara patru sandwich-uri, însă pentru aceasta mai ai nevoie de alte câteva ingrediente. Așadar, în afară de conserva de ton, îți mai trebuie patru felii de cașcaval, o jumătate de ceapă tocată mărunt, un castravete murat, o lingură de maioneză și 8 felii de pâine.
Mai întâi, tonul se mestecă într-un bol cu maioneza, ceapa tocată și castravetele tăiat felii sau cubulețe. Când amestecul capătă consistența unei paste, se întinde pe 4 dintre feliile de pâine, iar deasupra se pune câte o felie de cașcaval.
Peste cașcaval se așează cea de doua felie de pâine a sandwich-ului, care poate fi consumat ca atare sau poate fi rumenit ușor cu ajutorul unui sandwich maker.
Ou fiert cu ceapă verde
Pentru patru sandwich-uri, îți trebuie patru ouă, patru cepe verzi, o lingură de muștar, sare și piper după gust, plus nelipsitele felii de pâine.
Ouăle se fierb tari, iar cât timp sunt pe aragaz, poți tăia mărunt cele patru cepe verzi. În funcție de referințe poți toca doar frunzele sau poți continua și cu capetele albe. După ce ouăle dau în clocot, se mai lasă cel puțin 5 minute pe foc pentru a te asigura că ies tari.
Se curăță apoi de coajă și se fărâmițează într-un bol, cu o furculiță. Se adaugă ceapa verde, muștarul și se condimentează cu sare și piper. Continuă să amesteci până când obții o pastă pe care o întinzi apoi pe patru dintre feliile de pâine, acoperind apoi cu celelalte felii.
Deși e vorba de niște simple gustări, vei descoperi în aceste combinații adevărate delicii culinare, capabile să satisfacă și cele mai pretențioase gusturi.