În ultimul timp, telefonul a devenit mai mult decât un simplu dispozitiv pe care îl folosești pentru a comunica cu prietenii, familia și colegii de serviciu. Pentru multe persoane, acesta este principalul obiect cu care își desfășoară activitatea profesională, iar pentru alții reprezintă un veritabil mod de a-și petrece timpul liber, fie că îl folosesc pentru jocuri, fie pentru a intra pe rețelele sociale. Tocmai de aceea, el te însoțește oriunde mergi – la job, în vacanță, în vizită, în drumeție și, uneori, chiar și la baie. Din acest motiv, smartphone-ul tău este expus adesea riscului de a fi scăpat sau de a cădea, ceea ce implică automat o deteriorare mai mult sau mai puțin semnificativă.
Ți s-a întâmplat până acum să mergi la piscină și să sari în apă uitând că ai telefonul în buzunar? Sau poate l-ai scăpat din greșeală în cadă sau în vasul de toaletă? Ori ai vărsat pe el ceai, cafea sau alte lichide? Dacă da, probabil primul gând a fost că nu va mai funcționa, însă trebuie să știi că există câteva modalități de a rezolva această problemă.
Iată ce trebuie să faci și ce trebuie să eviți atunci când uzi telefonul!
În primul rând, asigură-te că închizi dispozitivul și scoți toate accesoriile și componentele detașabile – husa, cartela SIM, cardul de memorie (dacă există) și bateria, dacă ai această posibilitate. Unele modele, printre care și cele de la Apple, sunt unibody, adică au acumulatorul încorporat, iar în acest caz cel mai bine este să te adresezi unui service specializat pentru reparații. Dacă ești în această situație, vezi aici ce implică și cât durează o astfel de operațiune.
După ce ai trecut de primul pas, trebuie să usuci smartphone-ul – folosește întâi o lavetă moale sau șervețele de hârtie pentru a-l șterge cât mai bine, iar apoi caută materiale absorbante pentru a scoate restul de apă rămas sau încearcă să o elimini folosind un aspirator. Este recomandat să pui telefonul într-un bol sau într-o pungă cu cereale, nisip de pisici sau gel silicat și să îl lași câteva ore. Dacă a stat mult timp în contact cu lichidul, perioada de așteptare poate să ajungă până la 48 de ore. Dacă doar a fost stropit, 8 ore pot fi de ajuns.
În final, deschide telefonul și verifică dacă totul funcționează în parametri optimi. Dacă nu pornește, este cu siguranță momentul să mergi la service, pentru că cel mai probabil există o problemă la placa de bază.
Deși momentan nu există pe piața din România, în Statele Unite se comercializează pungi speciale care ar trebui să rezolve problema unui telefon scăpat în apă, fiind foarte simplu de utilizat de către oricine. Aceasta este o soluție inovativă, care promite să facă multe persoane fericite.
Este important ca, atunci când te confrunți cu o astfel de situație neplăcută, să rămâi calm și să nu apelezi chiar la orice metodă – nu este recomandată uscarea la cald, adică folosirea unui foehn sau a cuptorului, așezarea pe calorifer sau lăsarea la soare. De asemenea, ține cont că nu e indicat să apeși niciun buton sau să îl miști foarte mult, pentru că lichidul poate ajunge pe mai multe componente astfel. Și, nu în ultimul rând, renunță la orez! Deși acesta absoarbe, s-a dovedit că este mult mai puțin eficient decât alte soluții la care poți apela.
O metodă adesea recomandată este introducerea telefonului în congelator, înfășurat în hârtie, însă aceasta este foarte riscantă. Dacă apa a ajuns în spații foarte mici, prin înghețare se va dilata și va provoca pagube și mai însemnate.
În final, nu uita că aceste sfaturi vor funcționa doar dacă incidentul este minor, adică în cazurile în care telefonul nu a stat o perioadă îndelungată în apă. Însă, indiferent de circumstanțe, cea mai sigură soluție este să te adresezi unui specialist.