Câte tipuri de concasoare sunt și cum îl alegi pe cel potrivit nevoilor tale

813
Câte tipuri de concasoare sunt și cum îl alegi pe cel potrivit nevoilor tale

Concasoarele sunt utilaje puternice și robuste cu ajutorul cărora sunt realizate lucrările de spargere ale materialelor compacte, în vederea reducerii dimensiunilor acestora. Cel mai cunoscut produs care rezultă în urma acestor procese de spargere este piatra concasată, care are multiple întrebuințări. 

Dacă ești interesat de achiziția unui concasor, pentru buna desfășurare a proiectelor tale, îți oferim informațiile necesare despre tipurile de concasoare existente și modurile de folosire ale acestora, pentru ca tu să știi ce să alegi. 

Concasoare cu impact

Concasoarele cu impact sunt unele dintre cele mai cunoscute tipuri de utilaje de mărunțire a materialelor solide, iar principiul acestora de funcționare include un sistem foarte performant de mărunțire. 

Aceste concasoare cu impact folosesc un sistem de ciocane pentru a strivi materialul dur, astfel încât acesta să capete granulația dorită.

Cum funcționează concasorul de impact?

Utilajele de acest tip sunt adevărate stații de prelucrare pentru materiale, deoarece sunt dotate cu benzi transportoare, care conduc materialele spre unitățile de concasare. 

Inițial rocile sunt încărcate în cuva concasorului, iar de aici trec prin procese de vibrare, spre paletele transportoare, care vor conduce bucățile de rocă spre zona ciocanelor de impact. 

Aici materialul dur este lovit, prin aplicarea unor forțe foarte mari, iar produsul rezultat, sub diferite granulații, este transportat mai departe spre zona de evacuare. Produsul finit este mărunt, dar grosier, în funcție de sorturile dorite.

Caracteristici generale

Concasorul de impact poate fi utilizat pentru piatră naturală, beton și chiar pentru diferite tipuri și granulații de spărtură, astfel că dacă ai nevoie de un concasor pentru lucrări de construcții sau de realizare a drumurilor, acesta este cel mai potrivit.

Concasoarele de impact oferă o productivitate crescută, deoarece capacitatea de a sparge rapid blocuri mari de piatră, scade durata de timp în care procesul este realizat. 

În acest fel lucrările de șantier se pot desfășura fără a mai fi nevoie de timp tehnologic de așteptare, care să conducă la costuri substanțiale.

Concasoare cu fălci

Folosite tot pentru a realiza mărunțirea materialelor, concasoarele cu fălci presupun existența unui sistem de două ”palete” de strivire. Una dintre aceste componente este fixă, statică, în vreme ce a doua paletă este mobilă și ajută la mișcarea oscilatorie, care va strivi practic materialul ce necesită concasare. 

Cum funcționează concasorul cu fălci?

Ca și în cazul concasoarelor cu impact, vorbim despre o adevărată stație de prelucrare, deoarece plăcile concasorului cu fălci sunt dispuse chiar în zona de intrare în cuvă a materialului solid, urmând ca ulterior materialul sfărâmat să fie transportat cu ajutorul benzilor transportoare spre exteriorul stației, acolo unde este și evacuat. 

Concasoare conice

Aceste tipuri de concasoare sunt prevăzute cu un cap conic, protejat cu o mantie din materiale deosebit de rezistente și de dure, cu ajutorul căruia se realizează practic spargerea materialelor solide. Astfel, dacă ai nevoie de un produs cu adevărat special, care să îți ofere garanția că lucrările tale de concasare vor fi realizate conform așteptărilor, poți alege acest tip de concasor. 

Concasoarele conice mai sunt denumite și concasoare cu con, iar sistemul de funcționare este similar, ca și în cazul celorlalte tipuri de utilaje de concasare definite anterior.

Cum funcționează concasorul conic?

Materialul care necesită a fi spart este încărcat continuu în cuva concasorului, iar de aici începe prelucrarea efectivă a acestuia. Una dintre benzile transportoare conduce materialul granular spre exterior, cu ajutorul unui braț lung, astfel încât depozitarea produsului finit să se facă la o oarecare distanță de utilajul de lucru.

La unele dintre utilaje există și posibilitatea ca o parte din materialul strivit, dacă acesta nu îndeplinește cerințele de granulație, să se întoarcă înapoi în cuvă, pentru a fi procesat din nou.

Fiecare dintre aceste utilaje reprezintă stații de mari dimensiuni de prelucrare a pietrei și a materialelor solide, pot fi programate de un operator specializat și oferă diferite granulații și sorturi ale materialelor, astfel că pot fi folosite în orice tip de proiect, indiferent că vorbim despre construcții sau despre realizarea de drumuri sau poduri.