Extrasistolele sunt bătăi cardiace ectopice care sunt caracteristice faptului că apar între bătăile normale ale inimii. Indiferent de momentul sesizării acestor bătăi anormale, nu este mereu cazul unor motive de îngrijorare. Înaintarea în vârstă, dar și unele afecțiuni cardiace pot determina extrasistole. Unele dintre acestea pot fi asimptomatice și sunt depistate în cadrul unui control de rutină, altele sunt descrise ca senzație de „fluturi” în piept. Numai în situații complexe, pe fondul extrasistolelor se pot observa complicații precum aritmii sau accident vascular cerebral.
Explicăm aici ce sunt extrasistolele, de câte tipuri sunt acestea, cauzele, simptomele și opțiunile de tratament disponibile.
Ce sunt extrasistolele?
Extrasistolele pot fi descrise ca bătăi suplimentare sau contracții ce întrerup ritmul normal al inimii. Cu alte cuvinte, inima poate omite un ritm sau are capacitatea de a adăuga o bătaie suplimentară, în ambele cazuri acestea sunt înregistrate între bătăile normale. Deși la fiecare individ pot fi înregistrate extrasistole, când inima funcționează corect nu sunt motive de îngrijorare.
Atunci când sunt prezente boli cardiace organice, apar problemele și simptomele neplăcute. Aceste bătăi suplimentare sau palpitații sunt o formă de aritmie cardiacă. (1)
Tipuri de extrasistole
Deoarece o extrasistolă este un impuls electric cardiac care nu este caracteristic ritmului normal al inimii, vorbim de două tipuri principale de extrasistole. Ca să înțelegi mai bine îți spunem ce este extrasistola ventriculară. Vorbim de o tulburare de ritm frecventă, care poate fi identificată și la persoanele sănătoase, originea acesteia este în camerele cardiace inferioare sau în ventriculi.
La polul opus sunt extrasistolele supraventriculare care pot să apară la adulții fără boli diagnosticate. Cu toate acestea se pare că există o legătură între frecvența acestor extrasistole și riscul de manifestare a unor boli cardiace structurale, așa cum este cazul insuficienței ventriculului stâng sau a bolii valvei mitrale. O extrasistolă supraventriculară se dezvoltă deasupra ventriculilor. (1), (2)
Cauzele apariției extrasistolelor
Extrasistolele se manifestă atunci când apar tulburări în ansamblul cardiac. Cele mai comune motive pentru ritmul anormal sunt reprezentate de:
- stres și anxietate;
- unele probleme de sănătate – alergii, astm bronșic, anemie, hiper și hipotiroidism, hernie hiatală, dezechilibre hormonale, boli pulmonare, boala de reflux gastroesofagian, sindromul de apnee în somn;
- vicii – consum de alcool, de substanțe interzise, fumat;
- nerespectarea ritmului somn-veghe;
- efort fizic;
- obezitate;
- administrarea unor medicamente cu prescripție. (3)
Factorii de risc se referă la istoricul familial, dar și la prezența unor boli cardiace cronice. În același timp, antecedentele de infarct sau cardiopatie ischemică favorizează prezența acestei condiții medicale. (1)
Simptome în extrasistole
Unele extrasistole pot fi asimptomatice, altele pot fi caracterizate de simptome ușoare până la unele severe. Iată care sunt cele mai întâlnite semne în extrasistole:
- senzație de „fluturi” în piept sau la nivelul toracelui;
- senzație de gol sau de pauză în ritmul cardiac – „inimă care s-a oprit”;
- palpitații simple, intense sau neregulate;
- dureri în piept;
- dureri de cap;
- greață;
- amețeală și/sau leșin;
- anxietate;
- panică;
- disconfort gastric;
- necesitatea de a urina urgent;
- transpirații;
- dificultăți de respirație. (3)
Tratamentul pentru extrasistole
Extrasistolele rare trec de la sine și nu necesită tratament. Pentru restul de extrasistole, specialistul va investiga cauza de apariție a acestora pentru a trata problema de fond.
Tratamentul medicamentos este frecvent utilizat în extrasistole, fiecare persoană va primi schema de care are nevoie în funcție de manifestări, pentru o perioadă recomandată, cu controale cardiologice periodice pentru monitorizarea și ajustarea acestuia.
Pentru cazurile extreme, medicul poate indica ablația prin cateter, procedură minim invazivă, cu anestezie locală.
Extrasistolele sunt prezente și în sarcină, pe fondul suprasolicitării sistemului cardio-vascular al mamei odată cu dezvoltarea copilului. Doar în situații deosebite se poate ajunge la tratament.
Palpitațiile la inimă sunt înregistrate și în fibrilație atrială, un ritm cardiac patologic. Diferențele între extrasistolele ventriculare și supraventriculare, pe de o parte și fibrilația atrială de cealaltă parte, implică administrarea de tratamente diferite, dar numai după o diagnosticare corectă și completă a tulburărilor. (1)
Complicațiile rare ce apar pe fondul extrasistolelor conduc la aritmii, cardiomiopatii, accidente vasculare cerebrale sau la demență. (3)
Acest articol despre extrasistole este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă ai sesizat palpitații la inimă sau alte simptome precum cele descrise anterior, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului!
Surse de informare:
1. Extrasystoles – https://patient.info/doctor/extrasystoles
2. Extrasystoles – https://academic.oup.com/book/35456/chapter-abstract/303460223?redirectedFrom=fulltext
3. What are extrasystoles (palpitations)? – https://www.cardiosecur.com/magazine/specialist-articles-on-the-heart/what-are-extrasystoles-palpitations#:~:text=Depending%20on%20the%20exact%20site,%2Dcalled%20%22short%20salvos%22.