Cum alegi capacitatea de răcire a unui aparat de aer condiționat: 5 sfaturi

1169
Cum alegi capacitatea de răcire a unui aparat de aer condiționat: 5 sfaturi

Pentru a te bucura de confort sporit în locuință, ai nevoie de un aparat de aer condiționat performant care să te ajute să ai parte de temperaturi optime chiar și în timpul verii. Un criteriu important în alegerea sa este capacitatea de răcire, măsurată în BTU/h. Abrevierea BTU vine de la British Thermal Units și este o unitate de măsură pentru energia termică. Pentru a alege o capacitate de răcire optimă, ține cont de câteva sfaturi utile.

1. Suprafața spațiului este principalul factor de luat în considerare

Capacitatea de răcire a aparatului de aer condiționat este calculată în funcție de suprafața spațiului ce are nevoie de răcire. Așadar, există diferite valori ale acesteia care sunt asociate cu anumite suprafețe. Este important să le cunoști pe acestea, pentru a putea face o alegere potrivită. Iată care sunt:

  • O încăpere cu o suprafață mică, sub 18 metri pătrați, are nevoie de o capacitate mică, de 7000 BTU/h;
  • Între 20 și 25 metri pătrați, se recomandă 9000 BTU/h;
  • Următoarea treaptă este de 12000 BTU/h, pentru suprafețele cuprinse între 25 și 35 metri pătrați;
  • Odată ce ne îndreptăm către suprafețe mai mari (40-50 metri pătrați), ar fi nevoie de 18000 BTU/h;
  • Cea mai mare capacitate (24000 BTU/h) este destinată spațiilor de 60-70 metri pătrați.

Acesta este criteriul principal de luat în considerare. Însă, în funcție de alți factori, eficiența aparatului de aer condiționat poate fi influențată, așa că este important să ții cont și de ei, pentru a avea parte de o performanță cât mai bună.

2. Ține cont de cât de izolată este încăperea și de poziționarea sa

Izolarea încăperii joacă un rol major în eficiența sa energetică și termică. O izolare mai slabă va permite pătrunderea mai ușoară a căldurii din exterior, așa că ar trebui să alegi o capacitate mai mare. În funcție de calitatea izolației, dar și de numărul de ferestre și de dimensiunea lor, adaugă în jur de 1000-2000 BTU/h la capacitatea necesară a aparatului. Nu uita să iei în considerare și poziționarea clădirii față de punctele cardinale. O cameră orientată către sud va fi întotdeauna mai călduroasă.

3. Numărul de electrocasnice din încăpere poate influența capacitatea de răcire

Ar trebui să ții cont de orice element care poate contribui la creșterea temperaturii dintr-o cameră. Așadar, orice aparat electrocasnic contează. Acestea generează căldură în timpul funcționării, așadar pot afecta nivelul de confort termic într-un mod semnificativ. Dacă există multe aparate în camera în care instalezi aerul condiționat sau dacă acestea sunt utilizate frecvent, adaugă încă 1000 BTU/h la nevoile de răcire.

4. Localizarea aparatului de aer condiționat este și ea importantă

Uneori, performanța aparatului de răcire poate fi afectată, iar acesta are nevoie de o capacitate mai mare pentru a face față. Dacă este poziționat în așa fel încât fluxul de aer să fie obstrucționat, va trebui să mai adaugi câteva cifre la BTU. De asemenea, contează și unde este așezat. Dacă în împrejurimi se află anumite surse de căldură (de exemplu camere precum bucătăria), ar putea fi nevoie de până la 2000 BTU/h suplimentari.

5. Ia în considerare numărul de persoane din locuință

Știai că și oamenii sunt surse importante de căldură? Dacă o încăpere este supra-aglomerată, nevoile de răcire cresc. Așadar, dacă numărul de persoane care își petrec timp frecvent într-o cameră este mai mare de 2, vei avea nevoie de 600 BTU/h extra pentru fiecare dintre acestea.

Subiectul alegerii capacității optime de răcire pentru aerul condiționat este destul de complex. Trebuie să ții cont de mai mulți factori, astfel încât să ai parte de confort termic optim în interiorul locuinței. Desigur, este important să alegi și aparatură de bună calitate, așa că îți recomandăm aparate de aer condiționat Daikin cu numeroase capacități de răcire, destinate tuturor nevoilor.