Cum se conservă dulceaţa sau gemul fără zahăr?

2007
Cum se conservă dulceaţa sau gemul fără zahăr?

Daca te confrunti cu diabet zaharat sau pur si simplu doresti sa adopti un stil de viata sanatos din care sa excluzi zaharul, te poti bucura in continuare de savoarea pe care o au dulceata si gemul. Iata cum le poti conserva corect!

Borcanele potrivite

Verifica sa ai la indemana tot ce iti trebuie pentru preparare si conservare. Iti recomandam sa achizitionezi borcane medii ideale pentru gemuri si dulceturi, intrucat acestea ajuta la mentinerea cantitatii optime. 

Gemurile si dulceturile fara zahar trebuie consumate mai rapid dupa ce borcanele au fost deschise, astfel ca cele medii sunt ideale in aceasta privinta. Asadar, evita borcanele de mari dimensiuni si opteaza pentru cele medii.

Capace noi

Capacele trebuie achizitionate in functie de dimensiunea borcanelor, sa fie noi si sa asigure o inchidere ermetica. Este foarte important sa utilizezi capace noi, deoarece, daca sunt refolosite, este posibil sa nu se inchida ermetic. 

Poti refolosi borcanele, dar iti recomandam sa fie noi de fiecare data cand conservi dulceata si gem fara zahar.

Cratita si accesorii

Foloseste o cratita incapatoare si accesorii pe care le utilizezi in timpul prepararii, precum o spatula, un polonic, o palnie, lingura, lingurita. Spala-le cu detergent de vase si clateste-le cu apa din abundenta.

Fructe proaspete

Fructele pe care le vei utiliza pentru dulceturi si gemuri trebuie sa fie in stare proaspata si sa le prepari in aceeasi zi in care le-ai achizitionat. Nu folosi fructe congelate sau deshidratate. 

Dulceata si gemul fara zahar nu contin conservanti, astfel ca este deosebit de important sa nu adaugi altceva.

Igiena

Spala foarte bine borcanele, capacele, cratita si ustensilele inainte de a prepara gemul si dulceata fara zahar. Utilizeaza detergent de vase si apa din abundenta. In acest mod, eviti dezvoltarea bacteriilor care le-ar deteriora rapid, mai ales ca nu contin agenti de conservare.

Iti recomandam ca atunci cand te ocupi de conservarea dulceturilor si a gemurilor fara zahar sa eviti sa gatesti altceva in paralel, pentru a nu le expune la abur sau la diferite mirosuri. De asemenea, dupa ce ai gustat gemul sau dulceata, trebuie sa speli lingura sau lingurita.

Sterilizarea borcanelor

Dupa ce ai fiert fructele maruntite, pune gemul sau dulceata cat mai fierbinte in borcane. Iti recomandam sa nu strangi foarte tare capacele, intrucat nu trebuie sa fie stranse la maximum. Dupa ce ai turnat gemul sau dulceata in toate borcanele, pune un prosop de bumbac pe fundul unei cratite, apoi asaza peste el borcanele. 

Apoi, acopera borcanele cu apa incat sa treaca peste nivelul capacelor acestora. Porneste aragazul si lasa cratita pe foc, iar dupa ce observi ca apa incepe sa fiarba, setezi flacara la nivel mediu si astepti sa treaca 30 de minute. 

Important de retinut: in ziua urmatoare, repeta procesul de sterilizare: astfel, dulceturile si gemurile fara zahar sunt conservate mult mai bine si se evita dezvoltarea in interior a bacteriilor.

Depozitarea borcanelor

Dupa ce ai sterilizat borcanele de dulceata sau gem, depoziteaza-le intr-un loc uscat si intunecat, la o temperatura constanta. De exemplu, intr-o camara pe rafturi sau in ladite. Evita ca borcanele sa aiba contact cu umezeala sau razele soarelui. 

Dupa cateva zile, verifica daca s-au inchis ermetic capacele, iar in cazul in care exista unele care nu au facut vid, trebuie consumate intr-un interval cat mai scurt de timp, in cateva zile, deoarece nu se vor mentine.

Daca sterilizarea borcanelor s-a facut corect, dulceturile si gemurile fara zahar au termen de valabilitate doi ani. Din momentul in care le-ai deschis, trebuie consumate in decursul a cateva zile. Spor la conservat!