Cum se extrage uleiul de ricin și care sunt întrebuințările acestuia?

0
46
Cum se extrage uleiul de ricin și care sunt întrebuințările acestuia?

Uleiul de ricin este un ulei cu o consistență groasă, fără miros, care provine din semințele plantei de ricin, Ricinus communis, originară din zonele tropicale ale Asiei și Africii. 

De-a lungul timpului, uleiul de ricin a fost utilizat în diferite scopuri – cosmetice, medicale, farmaceutice și industriale. Acesta este adăugat în unele medicamente și produse de îngrijire, dar lubrifianți industriali sau combustibili. În Egiptul Antic, era utilizat pentru inducerea travaliului.

Iată cum se extrage și care sunt întrebuințările acestuia. 

Cum se extrage?

Uleiul de ricin se extrage din semințele plantei Ricinus communis, cunoscute sub denumirea de fasole de ricin, prin presarea mecanică a acestora sau prin utilizarea solvenților chimici.

Un lucru important este faptul că aceste semințe conțin un compus toxic, numit ricină. Pentru inactivarea acestei substanțe, uleiul de ricin este supus unui tratament termic în timpul procesului de producție. Astfel, produsul poate fi utilizat apoi în siguranță.

Proprietăți și întrebuințări

Uleiul de ricin poate avea următoarele utilizări:

Acțiune laxativă

Printre proprietățile uleiului de ricin se numără efectul puternic laxativ. Produsul are o acțiune rapidă de stimulare a motilității intestinale pentru a elimina materiile fecale, fiind inclus în categoria laxativelor stimulante. Astfel, este utilizat ca un remediu temporar pentru constipație sau pentru golirea intestinelor înainte de proceduri medicale (1). Nu se utilizează pentru tratamentul constipației pe termen lung. 

Beneficii pentru piele

Cum poate beneficia pielea de pe urma utilizării uleiului de ricin:

  • Hidratant – datorită acidului ricinoleic, care are acțiune umectantă, uleiul de ricin hidratează pielea și formează o barieră care previne pierderea apei. Astfel, este potrivit pentru îngrijirea pieli uscate (1). 
  • Antiinflamator, antimicrobian și antiacneic – acidul ricinoleic poate împiedica multiplicarea bacteriilor responsabile de apariția acneei și reduce inflamația provocată de iritații. Nu blochează porii și poate reduce apariția punctelor negre (2). 
  • Regenerarea pielii – acizii grași din uleiul de ricin promovează regenerarea țesutului cutanat, ceea ce poate ajuta la uniformizarea nuanței pielii (2). 
  • Vindecarea rănilor – aplicarea uleiului de ricin poate contribui la vindecarea rănilor, cum ar fi ulcerații, arsuri sau leziuni chirurgicale. De aceea, acesta este un ingredient al unor unguente cutanate. În orice caz, nu este indicată aplicarea uleiului de ricin direct pe piele fără a consulta medicul (1). 

Atunci când se aplică pe piele, se recomandă diluarea în raport 1:1 cu alt ulei vegetal, cum ar fi cel de măsline. Acest lucru înseamnă că se utilizează aceeași cantitate de ulei vegetal pentru diluarea unei cantități de ulei de ricin (2). 

Igienizarea protezei dentare

O altă întrebuințare a uleiului de ricin este curățarea protezelor dentare. Acesta poate distruge fungii și bacteriile, ceea ce ar reduce riscul de stomatită (inflamația și infecția mucoasei cavității bucale) (1).

Poate stimula creșterea părului?

Deși multe femei folosesc uleiul de ricin pentru a stimula creșterea părului, sprâncenelor sau genelor, aceste efecte nu au fost demonstrate științific. În schimb, acest ulei poate hidrata scalpul, ceea ce ar putea reduce fragilitatea firelor de păr (1).

Precauții 

Este important de știut că uleiul de ricin poate avea și efecte adverse, cum ar fi (1):

  • Manifestări gastrointestinale (diaree, vărsături, balonare, crampe abdominale) și amețeli
  • Reacții alergice cutanate (atunci când este aplicat pe piele)

De asemenea, consumul de ulei de ricin este contraindicat la femeile însărcinate, deoarece există riscul de a induce travaliu prematur (1).

Așadar, uleiul de ricin poate avea beneficii importante atât din punct de vedere medical, cât și cosmetic. Totuși, acesta trebuie utilizat cu precauție. 

Referințe

  1. Kubala, Jillian. “4 Benefits and Uses of Castor Oil.” Healthline, Healthline Media, 28 Jan. 2022, www.healthline.com/nutrition/castor-oil. Accessed 14 Aug. 2022.
  2. ‌Kandola, Aaron. “Benefits of Castor Oil for the Face and Skin.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 28 June 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/319844. Accessed 14 Aug. 2022.
Comentează cu Facebook
agentie SEO Bacau & promovare eficienta online