Este hormonul uman de crestere cheia pentru incetinirea procesului de imbatranire?

305
Este hormonul uman de crestere cheia pentru incetinirea procesului de imbatranire?

Hormonul uman de crestere (hGH) se mai numeste somatotropina si este un hormon produs de glanda pituitara anterioara. In acest articol explicam ce este acest hormon, care este rolul lui si daca poate fi considerat cheia pentru incetinirea procesului de imbatranire. 

Ce este hormonul uman de crestere (hGH)

Glanda pituitara este o glanda endocrina mica, de marimea unui bob de mazare, situata la baza creierului, sub hipotalamus. Este formata din 2 lobi, anterior și posterior. Hormonul uman de crestere este produs de glanda pituitara anterioara si sustine cresterea la copii. Corpul are nevoie de acest hormon si dupa perioada copilariei, pentru ca el ajuta la mentinerea structurii normale a corpului si a metabolismului, inclusiv la mentinerea nivelului de zahar in sange. Exista o forma sintetica a hormonului uman de crestere, care trateaza anumite conditii de sanatate, inclusiv deficitul de hormon de crestere (1). 

Incepand cu varsta mijlocie, glanda pituitara reduce cantitatea de hormon uman de crestere, ca o modalitate de a incetini unele modificari legate de procesul de imbatranire (scaderea masei musculare si osoase de exemplu). Aceasta incetinire naturala a declansat un interes major in utilizarea hormonului uman sintetic de crestere ca o modalitate de a incetini procesul imbatranirii. Cu toate acestea, pana in prezent exista putine dovezi care sa conduca la ideea ca acest hormon poate ajuta adultii sa-si recastige tineretea si vitalitatea. In schimb, tratamentele cu hormonul uman de crestere poate mări riscul pentru alte afectiuni medicale. Citeste despre hormonul uman de crestere pentru a afla mai multe informatii. 

Important de retinut

Medicii nu recomanda utilizarea hormonului uman de crestere pentru a trata imbatranirea sau alte conditii medicale legate de varsta. 

Cand se recomanda tratamentul pe baza de hGH

In cazul copiilor, preparatele pe baza de hGH sunt recomandate in cazul in care se constata o crestere insuficienta ca urmare a unor afectiuni precum:

  • sindromul Turner (tulburare genetica);

  • sindromul Prader-Willi (tulburare genetica);

  • boala renala

  • copii care se nasc cu o greutate corporala prea mica. 

In cazul adultilor, utilizarile aprobate pentru tratamentul cu hormonul uman de crestere sunt:

  • sindromul intestinului scurt: nutrientii nu sunt absorbiti adecvat din cauza unei boli intestinale severe, sau a indepartarii chirurgicale a unei parti din intestinul subtire.

  • deficit de hGH din cauza tumorilor pituitare rare, sau a tratamentului acestora.

  • boala musculara asociata cu HIV/SIDA. 

Adultilor care prezinta un deficit de hormon de crestere (nu declinul rezultat in urma procesului natural de imbatranire) li se poate prescrie hGH sintetic. Deficitul hormonului uman de crestere poate fi cauzat de o tumoare benigna pe glanda pituitara (adenom hipofizar), sau de tratamentul chirurgical (sau prin radioterapie) pentru un adenom. Pentru adultii care prezinta un deficit de hormon de crestere, preparatele pe baza de hGH pot:

  • creste capacitatea de exercitiu;

  • creste densitatea osoasa;

  • creste masa musculara;

  • scadea tesutul adipos din organism. 

Cum afecteaza tratamentul cu hGH pe adultii sanatosi in varsta?

Studiile pe adultii sanatosi care au luat hormoni umani de crestere sunt limitate si contradictorii. Acest hormon poate creste masa musculara si reduce cantitatea de grasime la adultii sanatosi in varsta, cresterea musculara insa nu presupune si o crestere a puterii. Nu este clar, pana la acest moment, daca hormonul uman de crestere ofera alte beneficii pentru adultii sanatosi. 

Care sunt riscurile unui tratament cu hGH?

Un tratament pe baza de hormon uman de crestere poate provoca o serie de efecte secundare inclusiv:

  • sindromul tunelului carpian;

  • cresterea rezistentei la insulina;

  • diabet de tip 2;

  • dezvoltarea de edeme la nivelul bratelor si picioarelor;

  • ginecomastie la barbati (marirea tesutului mamar);

  • risc crescut pentru anumite tipuri de cancer;

  • dureri musculare sau articulare;

  • amorteala si furnicaturi ale pielii;

  • niveluri ridicate de colesterol (3).

 In concluzie, se recomanda un consult medical inainte de a lua in considerare orice forma de tratament pe baza de hormon uman de crestere. Daca esti preocupat de procesul natural de imbatranire, intreaba medicul care sunt modalitatile care iti pot imbunatati sanatatea. Nu uita ca alegerile stilului de viata sanatos sunt: dieta sanatoasa, includerea activitatilor fizice in rutina zilnica, somn suficient (2).

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Cleveland Clinic, „Human Growth Hormone (hGH)”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23309-human-growth-hormone-hgh

  2. Mayo Clinic, „Healthy aging”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/growth-hormone/art-20045735

  3. WebMD. „Human Growth Hormone (hGH)”: https://www.webmd.com/fitness-exercise/human-growth-hormone-hgh