Ești proaspătă mămică? Află cum trebuie să ai grijă de sănătatea ta și a bebelușului!

1323
Ești proaspătă mămică Află cum trebuie să ai grijă de sănătatea ta și a bebelușui!-min

După o sarcină în care ai avut multe lucruri de învățat despre corpul tău și despre bebe, după o naștere care decurs exact așa cum ți-ai dorit, a venit momentul să îți intri pe deplin în rolul de mămică responsabilă. Deși toată atenția ta este acaparată de cel mic, nu uita că pentru a putea avea grijă de el trebuie, în primul rând, să fii tu sănătoasă. De aceea, este important să nu îți neglijezi obiceiurile zilnice și îți formezi o rutină corectă atât pentru tine, cât și pentru copil.

Iată 3 lucruri de care trebuie să ții cont pentru sănătatea ta și a copilului:

  • Alimentația

Dacă înainte de sarcină sau în timpul acesteia ți-ai făcut toate poftele, acum este momentul să te educi și să aplici câteva principii de bază pentru a te hrăni corect. Bineînțeles, principalul factor de care trebuie să ții cont este că alăptezi, iar alimentele consumate trebuie să susțină și dezvoltarea armonioasă a copilului. Iată câteva reguli de bază:

  • Hidratează-te corespunzător – bea cel puțin doi litri de apă, în care poți pune câteva picături de lămâie pentru a o alcaliniza. Deși ceaiurile, supele sau alte lichide ajută la hidratare, eficiența acestora este net inferioară. De asemenea, consumă fructe și legume crude, pentru că acestea conțin un procent mare de apă – pepene roșu, cireșe, căpșuni, citrice, salată verde, castraveți etc.
  • Consumă proteine de calitate – fie că ești adepta surselor animale (carne, lactate, ouă), fie că le preferi pe cele vegetale (leguminoase – mazăre, linte, năut etc. – sau  legume), alege cu grijă produsele pe care le achiziționezi. Orientează-te spre producători locali sau spre magazinele naturiste sau cele pentru copii.
  • Acordă atenție grăsimilor – acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea neurologică normală a bebelușului. Ca și în cazul proteinelor, poți opta pentru alternative animale, precum peștele, sau pentru surse vegetale – nuci și semințe sau uleiurile presate la rece obținute din acestea (in, cânepă, migdale, susan etc.).
  • Mișcarea

Indiferent că înainte să fii mămică erai sau nu o fire sportivă, acum e cel mai potrivit moment pentru a găsi o activitate pe placul tău. Dacă abia ai născut, optează pentru sesiuni scurte de stretching sau pilates, care să nu te solicite foarte mult. Acestea te vor ajuta să îți păstrezi mușchii tonifiați, îți vor îmbunătăți circulația sângelui, vor contribui la prevenirea sau tratarea depresiei postnatale și îți vor da energie pentru a-ți îndeplini toate sarcinile.

Dacă bebe are deja câteva luni, atunci puteți merge împreună la piscină să înotați. Astfel, tu te vei recupera mai rapid după naștere, iar micuțul va învăța un sport încă de la o vârstă foarte fragedă, care va ajuta la dezvoltarea sa armonioasă. În plus, el va crește conștient de importanța mișcării pentru o sănătate de fier.

  • Accesoriile pentru bebe

După naștere, fie că a fost naturală, fie prin cezariană, este important să păstrezi o postură corectă, să eviți aplecările și mișcările bruște sau să ridici greutăți mari. De asemenea, atunci când îl ții în brațe pe cel mic, e indicat să adopți o poziție cât sigură și comodă, atât pentru el, cât și pentru tine. Apelează la un marsupiu pentru plimbările în parc și la o masă de înfășat bebelușii pentru momentele în care trebuie să îi schimbi scutecele sau hăinuțele. Aceste accesorii te vor ajuta să îți protejezi coloana și să previi durerile de spate.

Așadar, deși grija față de copil este principala ta prioritate, nu uita că, dacă nu ești sănătoasă și în formă, îți va fi foarte dificil să te ocupi de micuț așa cum ți-ai dori. Fii atentă la ce mănânci și la ce ore iei mesele, fă mișcare regulat – singură sau împreună cu prichindelul – și alege cu grijă accesoriile pe care le folosești pentru diverse activități alături de bebe!