Nas înfundat la bebeluși – 5 sfaturi utile

382
Nas înfundat la bebeluși - 5 sfaturi utile

Nasul înfundat este un simplu simptom inconfortabil pentru adulți, dar în cazul bebelușului, nasul înfundat reprezintă un impediment la supt și la somn și o cauză frecventă a otitelor. Să nu mai spunem că, înainte de vârsta de 3 ani, copiii fie nu știu să își sufle nasul, fie nu au forța necesară pentru a-l sufla corect. Din acest motiv, gestionarea corectă a nasului înfundat la cei mici este foarte importantă.

1. Descoperă cauza nasului înfundat

Congestia nazală apare atunci când mucoasa nazală și vasele de sânge din structura ei devin pline cu lichid și își măresc volumul, îngustând sau blocând spațiul necesar trecerii aerului. În ciuda convingerilor populare pe acest subiect, culoarea secrețiilor nazale nu poate identifica potențiala cauză a infecției, virală sau bacteriană.

Nu doar infecțiile pot determina înfundarea nasului și secreții nazale abundente. Uneori, alergiile sunt responsabile pentru acest fenomen. Alteori, e posibil ca originea mucilor să fie un corp strîin, inclusiv un fragment alimentar, blocat la nivelul nasului, caz în care este obligatoriu să apelezi la ajutorul medicului pentru a-l extrage.

2. Alege accesoriile adecvate pentru curățarea nasului

Atunci când vine vorba despre curățarea nasului bebelușului, ai nevoie de o combinație corectă de putere de aspirare și blândețe în acțiune.

Pompițele nazale sunt adesea recomandate pentru nou-născuți. Puterea lor de aspirare este minimă, motiv pentru care ele nu vor face față în cazul unei răceli sau al unor secreții nazale mai câscoase.

Aspiratorul bucal este un tub lung, prevăzut cu un filtru din burete, care permite adultului să aspire, folosind forța propriei respirații, secrețiile nazale ale celui mic. Deși foarte blând și sigur, dispozitivul nu este suficient de puternic pentru congestiile nazale rebele.

Pe lista de aspiratoare nazale pentru bebeluși, cea mai apreciată este batista bebelușului. Acest sistem de tuburi se conectează la aspirator, astfel că forța de extragere a secrețiilor nazale este superioară celorlalte metode. Sistemul inteligent de tuburi de plastic reglează forța de sucțiune, astfel încât să nu fie inconfortabilă și să nu rănească mucoasa sensibilă a celui mic. Pentru a te convinge, îl poți testa și tu înainte de a-l folosi. Ideal este să vă jucați cu el să în perioadele în care copilul e sănătos, astfel încât să fie familiarizat cu procedeul de utilizare și cu zgomotul pe care îl face aspiratorul.

3. Aplică ser fiziologic din abundență

Serul fiziologic este un mod eficient de a curăța nasul bebelușilor, el contribuind la fluidizarea secrețiilor nazale și la „spălarea” bacteriilor și virusurilor cantonate la nivelul mucoasei nazale.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, se recomandă aplicarea serului fiziologic cu pipeta sau cu seringa. Această metodă poate fi folosită împreună cu aspiratorul nazal, pentru a obține cea mai bună eficiență.

Poți discuta cu medicul pediatru sau cu medicul specialist ORL despre modul corect de a efectua spălăturile nazale la copiii mici. Deși poate părea impresionant, procedeul este simplu și sigur și foarte eficient în prevenirea otitelor și eliminarea secrețiilor nazale inaccesibile.

4. Folosește apă de mare

Apa de mare este disponibilă sub formă de soluție izotonă, hipertonă sau hipotonă și este important să alei varianta adecvată în funcție de simptomele pe care le are cel mic. De pildă, pentru nasul congestionat, soluția izotonă, care umezește mucoasa nazală este ideală. Pentru nasul înfundat combinat cu secreții nazale vâscoase și dificil de eliminat, soluția hipertonă poate fi mai bună, dar e important să discuți și cu medicul copilului, care va face recomandarea corectă inclusiv în funcție de vârstă și de alte criterii.

5. Discută cu medicul despre decongestionante nazale

Nasul înfundat poate fi o problemă importantă, îngreunând hidratarea și alimentația copilului mic. Din acest motiv, poți discuta cu medicul despre eventuala existență a unui decongestionant nazal potrivit pentru copilul tău și despre modul și frecvența de administrare a acestuia. Deși nu sunt prima soluție sau cea mai inspirată alternativă, mai ales la copiii mici, decongestionantele nazale pot fi de mare ajutor.

Nasul înfundat al bebelușilor poate avea o mulțime de cauze. Ca în cazul altor probleme de sănătate ale bebelușilor, consultul medical și recomandările specialistului se impun.