Dacă îți place să creezi, iar proiectele DIY te pasionează, atunci în mod cert vezi mereu posibilități de îmbunătățire în orice obiect. Pentru a-ți stimula creativitatea și pentru a te bucura mereu de noi realizări, am pregătit pentru tine câteva idei de proiecte pe care trebuie să le încerci.
Creează elemente de mobilier
Mobilierul modern aduce în discuție din ce în ce mai mult ideea de simplitate, așa că nu îți va fi greu să îți creezi propriile elemente de mobilier. Alege câteva plăci din MDF sau PAL, șuruburile potrivite, dar și sculele necesare pentru a lucra. Va fi nevoie să cauți bormașini cu acumulatori sau cu fir, în funcție de preferințele tale, surubelnițe, o ruletă și un instrument de tăiat lemnul, pentru ca mobilierul tău să înceapă să prindă viață.
Bormașina te va ajuta și în realizarea altor proiecte, iar din acest motiv este important să ai în vedere alegerea unui produs potrivit, pe care să îl poți folosi pentru cât mai mult timp. Fii atent la specificațiile produsului, dar și la aspectul acestuia (mâner, ținută ergonomică, greutate etc.).
O dată ce ai toate materialele și sculele, tot ce va trebui să faci este să schițezi ideea mobilierului, să debitezi plăcile la dimensiunile dorite și să cuplezi, ca într-un puzzle, fiecare element.
Nu uita că mobilierul are nevoie de rigidizări și de susțineri, care să asigure așadar rezistența, stabilitatea și durabilitate pieselor de mobilier. Poți crea așadar mese, scaune sau dulapuri modulare, care vor completa cu siguranță aspectul casei tale.
Realizează rafturi și organizatoare
În orice gospodărie este nevoie de rafturi de susținere și de organizatoare. Acestea pot fi realizate pe structură metalică, iar în acest sens poți folosi diferite tipuri de țeavă metalică.
Țeava metalică are o multitudine de utilizări, ceea ce o face să fie perfectă chiar și în cazul realizării de proiecte DIY. Rezistențele mecanice foarte bune ale oțelului sunt potrivite indiferent de tipul elementelor realizate, fie că vorbim despre cele mai zvelte sau despre cele mai reduse ca dimensiuni.
Cu ajutorul țevii metalice și mai apoi cu ajutorul unor susțineri potrivite vei putea realiza rafturi și organizatoare pe care le vei putea folosi fie în garaj, pentru organizarea sculelor, fie în cămări și beciuri, sau chiar în locuință, ca parte integrantă a unui decor industrial.
Realizează etajere și polițe
Dacă vrei să îți creezi propriile spații de susținere pentru flori, atunci ar trebui să știi că glafurile nu sunt singurele opțiuni. Poți construi etajere pentru zona bucătăriei, pe un perete, pentru a pune acolo ghivecele cu plante aromate (busuioc, cimbru, pătrunjel).
De asemenea, pentru zona camerelor poți opta pentru etajere pe care să așezi cărțile, ca un fel de bibliotecă suspendată.
În hol îți poți crea o poliță pentru amplasarea pălăriilor, în vreme ce pentru băi poți construi etajere rustice, care să contribuie la un aspect inedit al camerei.
Realizează ghivece proprii pentru exterior
O tehnică interesantă de realizare a ghivecelor pentru exterior este cea care propune reciclarea prosoapelor vechi și transformarea acestora în structuri statice cu ajutorul unui mortar.
Tot ce trebuie să faci este să scufunzi un prosop în lapte de ciment sau mortar, iar mai apoi să îl așezi pe suprafața unui ghiveci de plastic sau a unei oale, cât să capete forma potrivită, după uscare.
O dată ce s-au uscat, aceste ghivece pot fi vopsite și mai apoi poți pune în acestea pământ și flori. În final amplasează ghivecele în zonele pe care dorești să le înfrumusețezi și bucură-te de un aspect special, oferite chiar de munca ta.
Proiectele DIY sunt întotdeauna aducătoare de bucurie. Pe de o parte vorbim despre bucuria de a crea, cu mâinile tale, produse de care să te poți bucura, iar pe de alta vorbim despre bucuria rezultatului final, care va aduce casei tale un aport important la nivel de estetică.