Jocurile pe calculator au devenit, în ultimii ani, una dintre principalele activități din timpul liber ale tinerilor. Contrar așteptărilor, nu numai băieții sunt cei care petrec ore bune în fața ecranului, ci și fetele, deși într-o proporție mai mică, conform celor mai noi studii. Tendința este, oricum, clară: ele nu vor dispărea de pe piață prea curând.
Așadar, cei pasionați de jocurile video, care au cochetat și cu ideea creării unuia, trebuie să știe că acesta este un domeniu cât se poate de profitabil și de viitor. De aceea, dacă ai ezitat să te apuci de conceperea unui joc, acum este momentul să o faci. Totuși, sunt câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi înainte, în stadiul de planificare. Află, în continuare, care sunt aceștia!
Iată ce trebuie să iei în considerare dacă vrei să creezi un joc pe calculator!
-
Vizualizează jocul în minte
Înainte să te apuci de treabă, e necesar să știi exact ce anume trebuie să faci. Vizualizarea în mare a jocului tău este un pas important dacă vrei să creezi unul cu substanță. Este foarte ușor să îți pierzi ideile sau să optezi pentru unele în detrimentul altora, doar pentru a se dovedi că primele erau mai bune. Poți chiar să rămâi blocat în acest tipar și să nu faci nimic concret.
Hotărăște-te, în primul rând, ce fel de joc vrei să faci: RPG, MMO-RPG, platformer, shooter sau unul de tip battle royal. Apoi, stabilește ce buget ai. Există pe piață atât platforme unde poți crea gratis jocuri, deși de calitate mai slabă, dar și unele premium, unde ai nevoie de sume substanțiale. Gândește-te și la durata acestuia, aspect influențat mai ales de natura lui.
-
Construiește povestea și creează personajele
Odată ce ai stabilit aspectele generale și, mai ales, natura jocului tău, este timpul să construiești povestea. Astfel, trebuie să stabilești de ce are loc acțiunea și care a fost catalizatorul ei. Dacă ai optat pentru un RPG sau pentru alte derivate ale acestuia, atunci ai și mai multă muncă la acest capitol. Trebuie să fii gata să răspunzi la întrebări de genul „Către ce conduc questurile individuale prin care trece jucătorul?” sau „Care este natura acestora?”.
După ce ai stabilit plotul, poți să îți concepi și personajele. Ele trebuie să fie autentice și captivante, să aibă legătură cu povestea și să atragă atenția. Dacă jocul este organizat în runde, la finalul cărora jucătorul se retrage în lobby până la începerea următoarei etape, atunci trebuie să te gândești la un mod de upgradare a caracterului în timpul meciului, cu item-uri sau abilități ce pot fi cumpărate sau obținute prin diferite acțiuni. Pentru celelalte tipuri de jocuri ai nevoie de un sistem de creștere a nivelului, bine pus la punct, concentrat pe puncte obținute din killuri sau din îndeplinirea misiunilor.
Pentru a-ți face munca mai ușoară, în special dacă nu ești talentat la desen și la design, poți apela la firmele specializate care oferă servicii de grafică 3D, astfel încât să îți conturezi clar personajele și jocul.
-
Alege software-ul potrivit
După ce ți-ai creat o imagine clară despre joc, despre plot și despre personajele care populează această lume virtuală, trebuie să iei în considerare și aspectul practic: cum îl creezi efectiv? Dacă nu ai câteva sute de dolari pe care le poți investi în propriul brand, atunci cea mai la îndemână soluție sunt platformele online.
Există o mulțime de opțiuni pe internet, atât gratis, cât și contra cost, care, în funcție de nivelul tău de experiență în acest domeniu, îți pun la dispoziție diferite instrumente. Informează-te înainte despre variantele pe care le ai la dispoziție și, în funcție de bugetul pe care l-ai stabilit la început, alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine.
Așadar, iată ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți crea jocul mult dorit. Acestea sunt doar etapele de început, căci adevărata muncă începe după ce te-ai apucat efectiv de realizarea lui. Cu răbdare și perseverență, însă, vei putea vedea, în cele din urmă, că visele devin realitate!