Cum alegi covorul PVC potrivit? 5 recomandări

228
Cum alegi covorul PVC potrivit? 5 recomandări

Îți dorești o pardoseală calitativă, accesibilă, cu design deosebit, care să reziste și să arate foarte bine după câțiva ani? Ei bine, cu ajutorul covorului PVC poți obține o suprafață modernă în orice încăpere. Datorită funcționalității sale, acest accesoriu decorativ este perfect pentru interioarele cărora le lipsește un aspect original sau un fundal extraordinar pentru celelalte elemente care compun tabloul de ansamblu. Dacă vrei să beneficiezi de o alternativă practică la podeaua rigidă din lemn ori gresie, iată de ce trebuie să ții cont ca să alegi un covor PVC ce îți poate pune spațiul în valoare:

  • Ia în considerare construcția produsului

Covorul PVC este un material ușor de montat și întreținut, cu o rezistență înaltă la trafic. Din punct de vedere al construcției, pardoseala PVC poate fi o omogenă sau eterogenă. Prima opțiune face referire la o pastă laminată în foi. Covorul PVC omogen are un design simplu, dar este foarte rezistent la solicitările de trafic.

Varianta eterogenă înseamnă mai multe straturi de spumă PVC, care sunt întărite cu fibră de sticlă. Fiecare parte are un rol bine definit, de exemplu de stabilizare, elasticitate sau decor. Ultimul strat al covorului PVC eterogen este cel de la suprafață, transparent, care preia solicitările de trafic.

  • Ține cont de spațiul unde vei amplasa covorul

Acest tip de finisaj se prezintă în două variante, respectiv pentru uz casnic și pentru uz profesional. Covorul PVC este un material impermeabil, ideal pentru zonele unde există umiditate, are proprietăți acustice excelente, aderență bună și oferă un confort ridicat. Totodată, datorită înglobării de produse antibacteriene și antifungice, dar și igienizării facile, covorul PVC a devenit un adevărat standard în sistemul de sănătate publică. Finisajul poate fi folosit în orice încăpere din locuință, precum și în instituții medicale, birouri, magazine sau alte spații. O atenție deosebită trebuie acordată stratului superior al covorului, care preia toate solicitările de trafic, uzura fiind cea care va determina deteriorarea produsului.

  • Verifică grosimea materialului

Grosimea covorului PVC este direct proporțională cu gradul de rezistență la uzură. Astfel, în spațiile cu trafic redus se recomandă ca stratul superior să aibă între 0.12 și 0.15 mm, în timp ce în  zonele cu trafic mediu este nevoie de un strat de uzură de 0.15-0.25 mm. Dacă vorbim de școli, spitale, clinici, diverse locuri publice sau alte locuri cu trafic intens, atunci este indicat un strat de protecție între 0.25 și 0.30 mm.

  • Acordă atenție modelului

Este important să știi că pardoseala PVC poate fi simplă sau poate imita un alt tip de material. Dacă ești în căutarea celor mai inspirate soluții de amenajare, la Emenatwork găsești covor PVC și linoleum într-o gamă variată de modele și culori. Acest tip de finisaj poate avea imprimeuri geometrice, imită perfect granitul, marmura, ardezia sau alt tip de piatră și reproduce în mod realist lemnul, având chiar și nodurile autentice.

În ceea ce privește culorile, finisajul poate fi ales în tonuri vibrante, intense, dar și variante uni, nuanțe pastelate, calde, bicolore sau cu mai multe culori, pentru a crea o atmosferă personalizată.

  • Alege un cordon de sudură similar covorului

Ca să obții un aspect continuu și unitar al pardoselii, ai grijă să folosești un cordon de sudură care să aibă aceeași culoare și textură precum covorul ales. Indiferent dacă optezi pentru un material roșu, galben ori într-o altă nuanță, ține cont că un cordon de sudură potrivit te va ajuta să creezi un aspect frumos, elegant, uniform și fără îmbinări vizibile. 

La final, ia în calcul și forma de prezentare a covorului PVC – role, plăci similare parchetului sau plăci cu efect de gresie, deoarece este un criteriu important pentru procesul de instalare. Acest finisaj păstrează spațiile curate, nu permite dezvoltarea bacteriilor, este confortabil și oferă o senzație de căldură picioarelor, așa că reprezintă o soluție eficientă pentru orice pardoseală.