7 sfaturi pentru a alege un cămin de calitate pentru apometru

0
42
7 sfaturi pentru a alege un cămin de calitate pentru apometru

Căminul pentru apometru este o construcție pe care o vei întâlni aproape de gardul oricărei gospodării racordate la rețeaua de alimentare cu apă. Ca reper, acesta delimitează rețeaua publică de alimentare de rețeaua individuală a gospodăriei, separând cele două zone de responsabilitate: a furnizorului și a beneficiarului.

Totuși, scopul principal al căminului pentru apometru este acela de a adăposti contorul de branșament și instalația aferentă acestuia. Mai exact, este vorba despre apometrul care măsoară consumul de apă și care se montează cât mai aproape de limita proprietății.

O astfel de construcție trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi ușor utilizată, iar în cele ce urmează îți oferim câteva repere în acest sens. 

Materialul

Plasticul și betonul sunt materialele din care pot fi realizate aceste construcții, fiecare variantă având propriile avantaje și dezavantaje.

Un cămin pentru apometru din plastic se poate cumpăra direct din magazin, este ușor de transportat și la fel de ușor de montat. Este realizat dintr-o singură bucată, ceea ce îi asigură o bună etanșeitate, reducând riscul de infiltrații. Materialul este ranforsat și foarte rezistent, însă nu se recomandă montarea unui astfel de cămin pe calea de acces pentru mașină.

Căminul din beton este mai rezistent, însă construirea sa este mai laborioasă și necesită mai multe materiale. 

Accesibilitatea

Un cămin din beton trebuie să aibă o deschidere largă și să fie suficient de spațios pentru a permite accesul în interior. De-a lungul timpului, vei fi nevoit să cobori în cămin pentru a citi apometrul sau pentru a închide valvele de alimentare, în cazul unor avarii la instalația de apă a locuinței.

Căminele din plastic sunt făcute pentru a adăposti instalații rezidențiale care nu necesită un spațiu foarte amplu. De aceea, căminele din plastic sunt ușor accesibile și fără a fi nevoie să cobori în interiorul lor, permițând citirea apometrelor și manipularea valvelor de pe margine. 

Hidroizolația

Pentru că este îngropat în pământ, căminul pentru apometre este expus permanent riscului de infiltrații, iar umiditatea poate afecta instalațiile montate în interior. Din acest motiv, hidroizolația este o caracteristică de bază pentru orice construcție de acest gen.

Betonul și plasticul din care sunt construite au capacități hidroizolante foarte bune, însă pereții căminelor nu trebuie să prezinte fisuri sau multe îmbinări. 

Protecția împotriva înghețului

Este important ca temperatura în interiorul căminului să nu coboare niciodată sub limita de zero grade C, pentru a evita înghețarea apei în instalația de distribuție.

Din acest motiv, un cămin de calitate pentru apometru trebuie să asigure și bună izolație termică astfel încât valorile de temperatură în interior să se mențină permanent pozitive. 

Vizibilitatea

E de preferat ca atunci când deschizi căminul pentru a citi apometrul, să poți vedea ușor valorile afișate fără a fi nevoie să te faci mișcări imposibile printre țevi.

Pentru a beneficia de o bună vizibilitate, apometrul și robinetele se montează lângă unul dintre pereții căminului, paralel cu acesta.

Între robinete și peretele respectiv trebuie să existe o distanță suficientă, astfel încât să permită o bună vizibilitatea asupra apometrului, iar valvele să poată fi manevrate cu ușurință.

Așadar, un cămin trebuie să fie suficient de larg pentru a permite montarea instalației și citirea cu ușurință a apometrelor. 

Consola de sprijin

Un cămin din beton pentru apometru trebuie să fie dotat și cu o consolă de sprijin care să susțină întreaga instalație din interior. Contorul, robinetele și conductele cântăresc destul de mult, așa că este de preferat ca întreaga instalație să nu fie suspendată. Fără o consolă de sprijin, există riscul ca țevile să se îndoaie și să apară alte defecțiuni la rețeaua de alimentare a locuinței.

Acest accesoriu nu este însă absolut necesar în cazul căminelor din plastic, care sunt proiectate pentru instalații rezidențiale, ce se pot susține singure, având în vedere că este vorba doar de două țevi  și un apometru.

Dimensiunea

Căminele din plastic au formă rotundă, cu diametre standard de 560 și 810 milimetri și înălțime care variază in general între 468 și 1280 de milimetri. Deși sunt mai mici decât căminele din beton, acestea permit o bună accesibilitate și vizibilitate pentru instalațiile rezidențiale pe care le adăpostesc.

De cealaltă parte căminele din beton sunt adaptate pentru instalații mai grele și mai complexe, motiv pentru care deschiderea trebuie să aibă cel puțin 1.500 X 1.000 de milimetri, iar înălțimea trebuie să fie de cel puțin 1.000 de milimetri.

În concluzie, dacă ai nevoie de un cămin pentru o instalație rezidențiala, soluția cea mai bună este căminul din plastic, în timp ce pentru instalațiile mai complexe, trebuie să te orientezi către un cămin din beton.

Comentează cu Facebook
agentie SEO Bacau & promovare eficienta online