Cauciucuri dezumflate? 5 posibile cauze și soluții

740
Cauciucuri dezumflate? 5 posibile cauze și soluții

Pentru a te putea baza pe mașina ta zi de zi ai nevoie ca aceasta să funcționeze la capacitate maximă, iar evitarea defecțiunilor, chiar și a celor minore, te ajută să faci toate drumurile necesare în siguranță. Dezumflarea cauciucurilor poate apărea din diverse motive, atunci când te aștepți mai puțin, și este recomandat să ai la dispoziție soluții care să rezolve situația cât mai rapid. 

Pentru a înțelege mai bine motivele pentru care cauciucurile se pot dezumfla, îți prezentăm câteva dintre cauzele des întâlnite, cum le poți rezolva și preveni:

  • Schimbări bruște de temperatură

Poate ai observat schimbări ale presiunii din cauciucuri odată cu scăderea bruscă a temperaturii. De exemplu, dacă vizitezi locații de la munte, în perioade precum toamna, la coborâre vei putea observa aprinderea martorului de bord care indică presiunea scăzută într-una dintre roțile mașinii tale. La fiecare 5 grade Celsius diferență, presiunea scade cu 2%, iar efectele se pot resimți în special în zonele cu schimbări mari de temperaturi de la noapte la zi.

Dacă te confrunți mai des cu asemenea evenimente, poți opta pentru un compresor de aer, care te va ajuta să-ți umfli cauciucurile acasă, ori de câte ori observi o diferență semnificativă a presiunii. Comandă online de pe Mathaus compresoare de aer și fii pregătit pentru a rezolva problema cauciucurilor dezumflate, fără vizite la vulcanizare.

  • Nivelul de uzură

Un set de cauciucuri foarte uzate și vechi îți va crea o serie de probleme, printre care și dezumflarea constantă. Cauciucurile vechi devin mai tari, prezintă mici fisuri la suprafață, iar din aceste motive nu mai pot să rețină aer la fel de eficient. Pentru a evita orice eveniment neplăcut este necesar să inspectezi cu atenție cauciucurile și să le schimbi la momentul potrivit. Chiar dacă la o primă vedere acestea arată într-o stare bună, fii precaut la detalii.

În special dacă vrei să achiziționezi cauciucuri la mâna a doua, asigură-te că acestea nu sunt foarte uzate și că nu prezintă crăpături, care pot face roțile să piardă aer și chiar să îți pună în pericol siguranța.

  • Stilul de condus

Dacă nu te-ai gândit până acum, trebuie să știi că și stilul de condus poate influența starea cauciucurilor, în special în ceea ce privește presiunea. Dezumflarea acestora se poate datora unui stil de condus agresiv sau incorect din punct de vedere al conduitei preventive. De asemenea, elemente precum gropile sau obiectele străine de pe șosea, pot duce la degradarea cauciucurilor și dezumflarea lor.

Când observi că astfel de probleme apar în mod repetat, ajustează-ți stilul de condus și încearcă să eviți obstacolele periculoase de pe străzi. În caz contrar, în timp, cauciucurile se vor degrada atât de tare încât va apărea riscul de pană.

  • Obiecte ascuțite

Adesea, cauza principală a pierderii presiunii într-o roată se poate datora unui obiect străin înfipt în anvelopă. De exemplu, cuiele pot pătrunde cu ușurință în structura acestora, fără a produce schimbări evidente pe distanțe mari. Acest lucru îți poate pune viața în pericol, în special deoarece pierderea aerului se produce treptat.

Nu aștepta dezumflarea totală a roții pentru a o inspecta cu atenție și ocupă-te de acest aspect imediat ce ești alertat cu privire la pierderea presiunii. Chiar înainte de a opta pentru umflarea roții la vulcanizare, verifică banda de rulare pentru astfel de obiecte blocate în cauciuc.

  • Suprainflația

Poate suna paradoxal, dar un cauciuc supraumflat poate pierde aer mai ușor. Din cauza rigidității pe care o au pe asfalt, în astfel de condiții cauciucurile se degradează mai rapid în partea centrală. De asemenea, pericolul de pană este mult mai mare în aceste momente.

Asigură-te că presiunea din pneuri se află mereu la valorile indicate de producătorul mașinii și rezolvă la timp toate problemele care au legătură cu aerul, pentru a evita situațiile periculoase.

Cauciucurile dezumflate pot deveni cu ușurință un pericol pentru tine și ceilalți participanți la trafic. De asemenea, întreținerea mașinii te va ajuta să eviți asemenea situații și să te bucuri de autoturismul tău zi de zi.