Montarea caloriferului: ce trebuie să știi?

467
Montarea caloriferului: ce trebuie să știi?

În timpul iernii, atunci când temperaturile scad rapid, este nevoie ca funcționarea sistemelor de încălzire să se facă fără cusur. Din acest motiv, încă din lunile de toamnă este nevoie de montarea corectă a caloriferelor, de aerisirea și verificarea acestora. Dacă încă nu știi ce calorifere să alegi și nici cum să le montezi, iată care sunt etapele de montaj și lucrurile pe care ar trebui să le știi!

Alegerea și dimensionarea corectă a caloriferelor

Pentru a te bucura de confort termic în toată casa, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să măsori suprafața casei și să afli care este capacitatea de încălzire a caloriferelor. De asemenea ar trebui să decizi care sunt modelele de calorifere potrivite pentru tine, pentru că de acestea depinde confortul termic resimțit în întreaga locuință. 

Spre exemplu, de aici poți cumpăra calorifere de oțel, dar și alte tipuri de calorifere care să te ajute să îți transformi casa într-o zonă confortabilă și călduroasă chiar și în perioadele de iarnă. 

Materialul din care este realizat caloriferul este deosebit de important, deoarece acesta este de fapt mijlocul prin care se realizează încălzirea casei. Unele dintre cele mai bune calorifere sunt cele din oțel sau cele din fontă, deoarece acestea păstrează foarte bine căldura chiar și pe perioade îndelungate. 

Montarea efectivă a caloriferului

Dacă ai ales modelul de calorifer dorit, următorul pas este acela de a realiza montajul. Este recomandat să apelezi la specialiști pentru aceste lucrări de instalare, însă dacă nu vrei să cheltui bani în acest sens sau dacă vrei să realizezi această lucrare în regie proprie, ca pe un proiect DIY, atunci ar trebui să te documentezi puțin despre cum se montează caloriferul

Montajul unui calorifer respectă pașii inverși demontării unui calorifer, astfel că atunci când renunți la radiatorul existent ar trebui să iei în calcul notarea pașilor sau gruparea pieselor pe etape de lucru.

Pentru a putea instala un calorifer va trebui să verifici în interiorul ambalajului pentru a vedea dacă găsești șuruburile de prindere, consolele și dopurile. Acestea joacă un rol important în fixare și funcționare, iar în consecință trebuie să dispui de acestea atunci când începi lucrarea de montaj. 

Prima dată va trebui să scoți capacele caloriferului pentru a-l pregăti de montaj. Va fi nevoie să montezi câte o reducție pentru fiecare robinet, respectiv tur-retur. Pentru aceasta vei avea nevoie de pastă de fixare și de câlți, aceste produse ajutând la fixare și izolare. 

O dată ce ai demontat caloriferul vechi, este necesar să măsori distanțele dintre racorduri pentru a putea monta caloriferul. Cu ajutorul unui creion de tâmplărie poți marca zonele în care va fi nevoie să realizezi găurile la nivelul peretelui și distanța până la racorduri. 

Poți instala mai apoi consolele pentru susținerea caloriferului și poți poziționa caloriferul. După realizarea fixării, este nevoie de montajul țevilor tur-retur. 

Pentru a face o verificare eficientă va fi nevoie să realizezi aerisirea caloriferului. Ulterior, vei putea face proba cu apă, după strângerea corectă a filetelor, iar în acest sens este recomandat să fixezi sub calorifer un recipient de colectare, deoarece s-ar putea să curgă destul de multă apă. 

Montajul caloriferelor nu este dificil, însă este nevoie să ai în vedere faptul că este necesar să strângi foarte bine șuruburile caloriferelor și de asemenea să faci neapărat aerisirea acestora, pentru a elimina aerul.

Dacă fixarea este corect realizată, iar aerisirea, de asemenea, este făcută conform indicațiilor, te vei putea bucura de un calorifer nou, perfect funcțional, care să îți ofere confortul termic dorit în întreaga locuință.