Balconul unei locuințe oferă avantajul major de a-ți permite să te bucuri de aer curat, de priveliște și de un spațiu deosebit, fără a fi nevoie să pleci de acasă. Pentru a-ți amenaja un balcon cu bun gust, este nevoie să știi ce etape ai de urmat, așa că am pregătit pentru tine o listă numai bună de pus în practică.
Izolează temeinic balconul
Izolația balconului devine foarte importantă în contextul protejării locuinței în ansamblu, cât și în ceea ce privește confortul în balcon. Dacă balconul este închis, izolarea balconului devine imperios necesară, iar în acel caz vei avea nevoie de materiale de calitate care să te ajute să eficientizezi din punct de vedere termic construcția.
Poți folosi orice tip de izolație pentru balcon, de la vată minerală la polistiren, având însă grijă să alegi și accesoriile potrivite pentru fiecare sistem de izolare. Pentru vată bazaltică vei avea nevoie de profile speciale, în vreme ce pentru polistiren îți trebuie adeziv, plasă și dibluri, cu care să asiguri stabilitatea sistemului.
Acoperă pardoselile
Pardoselile balcoanelor trebuie să fie acoperite în general cu mozaic sau placaj ceramic. Parchetul este mai puțin folosit în contextul balcoanelor, tocmai datorită umidității. Parchetul suferă dilatări și contrageri la variații mari de umiditate și temperatură, așa că este o idee bună să apelezi la alte sisteme de acoperire.
Spre exemplu, poți încerca variante din vinil modular sau vinil la sul, placaj ceramic de tip gresie sau faianță, piatră naturală (marmură, granit sau travertin) sau chiar rășină epoxidică. Verifică fiecare opțiune în parte și alege produsul care se potrivește și variantelor de amenajare, deoarece din punct de vedere stilistic trebuie să ai grijă și la acest aspect.
Achiziționează mobilier de exterior
Mobilierul de exterior poate fi folosit în contextul oricărui tip de amenajare, fie că vorbim despre balcoane, logii sau terase. Pentru că sunt expuse intemperiilor, nu vei putea folosi elemente de mobilier precum cele de interior, deoarece există riscul ca acestea să se deterioreze. Poți alege însă mobilier din lemn, ratan sau plastic, pe care să-l dispui în funcție de nevoile tale.
Poți opta pentru o masă cu scaune pentru a primi invitații sau poți să creezi un spațiu de lectură, unde să-ți savurezi cafeaua dimineața, în timp ce privești răsăritul. Posibilitățile sunt multiple, așa că ia în calcul acele produse care se vor integra perfect în spațiul balconului tău.
Iluminează în mod corect balconul
Chiar dacă vorbim despre o zonă exterioară sau parțial exterioară, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te bazezi exclusiv pe iluminatul natural. Ia în calcul achiziționarea unor aplice de exterior sau a unor corpuri de iluminat speciale pentru zona balconului, pe care să le poți monta cu ușurință.
O idee deosebită de amenajare a iluminatului este cea care folosește ghirlandele luminoase, deoarece acestea creează o atmosferă intimă, armonioasă, discretă, perfectă pentru serile de vară în compania prietenilor.
Verifică instalația electrică și ia în calcul folosirea becurilor LED deoarece sunt mai durabile și îți vor oferi un iluminat potrivit, indiferent de dimensiunea sau tipul balconului tău.
Amenajează suprafață folosind flori
Balconul, ca spațiu exterior, ar trebui să pună accent și pe natură. În acest caz, fie poți folosi ghivece cu flori de diferite tipuri, fie poți opta pentru o plantă de cameră, de dimensiuni mai mari, precum un ficus. Important este să ai totuși un mic colț verde, care să contribuie la imaginea de ansamblu a balconului tău.
Balconul este un spațiu pe care îl poți amenaja dincolo de stilul casei tale. El este o structură independentă și nu prezintă cerințe stilistice exagerate. Ține seama de sfaturile prezentate și transformă balconul într-un spațiu de recreere, în care să-ți găsești liniștea și buna dispoziție.