Simptome comune ale problemelor de vedere și ce ar putea însemna ele

162
Simptome comune ale problemelor de vedere și ce ar putea însemna ele

În era digitală problemele de vedere sunt tot mai frecvent diagnosticate când afecțiunile au simptome evidente. Durerile de cap, lăcrimarea sau uscăciunea excesivă a ochilor, problemele de acomodare de la întuneric la lumină sunt semne ale unor tulburări pentru care există soluții. În timp ce unele dintre aceste simptome pot fi tratate ușor, altele ascund probleme grave ale ochilor ce pot conduce la pierderea iremediabilă a vederii.

Un control optometric periodic este o modalitate simplă, non invazivă și nedureroasă de a depista din faza de debut viciile de refracție sau alte afecțiuni oculare. Prezentăm în continuare cele mai comune simptome ale problemelor de vedere și ce ar putea însemna ele, potrivit American Optometric Association.

Dureri de cap

Durerile de cap asociate cu cele de la nivelul orbitelor pot fi simptome ale mai multor probleme de sănătate. De la tulburări legate de orele petrecute în fața dispozitive digitale fără ochelari de protecție, la tensiune oculară crescută și până la primele semne de glaucom, durerile de cap nu trebuie ignorate când se manifestă frecvent. Un control optometric va oferi specialistului informațiile necesare pentru a stabili dacă este vorba de simptome ale unor probleme cu vederea sau doar de oboseala accentuată pe fondul muncii intense sau a stresului acumulat.

Ochelarii de protecție pentru calculator vor atenua durerile de cap dacă nu te confrunți cu alte deficiențe de vedere, în timp ce prescrierea dioptriilor pentru ochelari de vedere care să trateze viciile de vedere identificate conduce la o vedere clară și corectă și la dispariția migrenelor.

Oboseala ochilor

Concentrarea crescută pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, alături de numărul de ore petrecute pentru relaxare în fața ecranelor moderne pot conduce la oboseala ochilor care se va resimți inclusiv în momentele în care vrei să citești câteva capitole din cartea preferată. Dacă ai tendința de a apropia cartea de ochi sau din contră de a o îndepărta pentru a putea obține imagini clare este posibil să te confrunți cu un viciu de refracție aflat la început.

Oboseala accentuată a ochilor poate fi resimțită și când conduci mult, te expui la lumină puternică, stai chiar sub aerul condiționat sau nu te odihnești suficient. Înlăturarea acestor cauze ar putea să îți ofere alinare, dar dacă oboseala ochilor este însoțită de lăcrimare excesivă sau uscăciunea ochilor, de migrene sau dureri în zona orbitelor și de vedere neclară, este foarte posibil să ai unul dintre viciile de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie – ce nu a fost diagnosticat și pentru care ai nevoie de ochelari de vedere adecvați nevoilor.

Lăcrimare sau uscare excesivă a ochilor

Alergiile, infecțiile, lumina puternică, vântul sunt motive pentru care te poți trezi fie cu lăcrimare excesivă a ochilor, fie cu uscăciune accentuată. Uneori senzația de nisip în ochi sau de corp străin la nivel ocular determină lăcrimare excesivă, în timp ce utilizarea în exces a dispozitivelor electronice poate favoriza uscăciunea ochilor. Totuși, pot fi și alte probleme oculare pentru care te poți confrunta cu aceste neplăceri, iar amânarea vizitei la optometrist pentru o examinare completă poate conduce la degradarea vederii în scurt timp.

Vedere încețoșată sau dublată

Trecerile de la întuneric la lumină puternică pot fi neplăcute. Sensibilitatea crescută la lumină poate fi o problemă de vedere pentru unele persoane pe fondul unui traumatism ocular sau a unor medicamente administrate pentru boli cronice, dar și un prim pas spre afecțiuni oculare mai grave asociate cu vedere neclară sau dublată. Ochelarii de vedere sunt necesari dacă specialistul identifică această nevoie, iar integrarea dioptriilor în ochelarii de soare se poate realiza cu succes pentru o vedere clară, corectă și sigură, pe tot parcursul anului.

Când imaginile sunt neclare sau dublate tot timpul vorbim de o urgență medicală, pentru care trebuie să soliciți ajutorul specialistului. Un control optometric va scoate în evidență tulburările, de regulă vederea încețoșată este asociată cu diabetul sau cu glaucomul.

Informațiile prezentate în cadrul acestui material despre simptome comune ale problemelor de vedere și ce ar putea însemna ele sunt strict informative și nu înlocuiesc un consult avizat. Mergi la o examinare optometrică de la primele semne observate și respectă indicațiile specialistului!