Romul este o băutură tare cu o aromă pronunțată inconfundabilă, calități datorită cărora este consumat în egală măsură de amatorii de tărie, dar și de cei care preferă băuturile mai slabe.
Aceștia din urmă folosesc romul ca ingredient pentru cocktailuri, iar dacă și tu te numeri printre ei, avem pentru tine câteva rețete pe care trebuie să le încerci.
Cuba Libre
Cu siguranță ai auzit de acest cocktail, deoarece este una din cele mai cunoscute băuturi din gama sa, iar acum a sosit timpul să afli și cum se prepară!
Ingrediente:
- 50 de mililitri de rom Gold;
- 100 de mililitri de Coca-Cola;
- un lime;
- 3-4 cuburi de gheață.
Mod de preparare:
Trebuie să știi că băutura rom este disponibilă în trei variante, respectiv Gold, White și Dark, dintre care primele două se folosesc pentru cocktailuri, în timp ce romul Dark se bea simplu sau cu gheață, fiind o băutură de calitate superioară.
Pentru Cuba Libre se folosește rom Gold, iar primul pas constă în tăierea lime-ului în 4 bucăți egale. Două din ele se storc în pahar peste cuburile de gheață, iar cu o altă bucată se umezește marginea paharului. Se adaugă apoi romul, peste care se toarnă ușor Coca-Cola, iar la final cea de-a patra bucată de lime se pune direct în băutură.
Mojito
Continuăm cu o rețetă bazată de această dată pe rom White sau rom alb, cum i se mai spune.
Ingrediente:
- 50 de mililitri de rom White;
- două lingurițe de zahăr brun;
- un lime;
- 250 de mililitri de apă minerală;
- frunze de mentă proaspătă;
- gheață pisată.
Mod de preparare:
Lime-ul se taie în 8 bucăți, care se pun într-un pahar împreună cu zahărul brun și 5-6 frunze de mentă. Bucățile de lime și frunzele de mentă se zdrobesc și se amestecă până când zahărul se dizolvă în sucul rezultat.
Peste siropul dulce și aromat se toarnă romul, se apoi se mai amestecă puțin, după care paharul se umple cu gheață pisată, peste care se toarnă apa minerală. La final, se mai zdrobesc ușor în palmă 2-3 frunze de mentă, care se adaugă în pahar.
Mai Tai
Acesta este o băutură care combină ambele tipuri de rom pentru cocktailuri, alături de alte ingrediente aromate.
Ingrediente:
- 30 de mililitri de rom White;
- 30 de mililitri de rom Gold;
- 30 de mililitri de triplu sec;
- 15 mililitri de sirop de migdale;
- 15 mililitri de sirop grenadine;
- o jumătate de lime;
- 1-2 cireșe;
- 3-4 cuburi de gheață.
Mod de preparare:
Jumătatea de lime se stoarce într-un shaker, după care se adaugă toate ingredientele cu excepția cireșelor și a cuburilor de gheață. Shakerul se agită bine 2-3 minute, după care conținutul se toarnă într-un pahar de cocktail, în care ai pus mai întâi cuburile de gheață. Apoi, paharul se ornează cu cireșele, iar băutura se savurează cu un pai.
Pina Colada
Băutura îmbină aroma specifică de ananas și cocos cu tăria romului alb și aciditatea sucului de lămâie.
Ingrediente:
- 60 de mililitri de rom White;
- 150 de mililitri de lichior cremă de cocos;
- 150 de mililitri de suc de ananas;
- 15 mililitri de suc de lămâie;
- 3-4 cuburi de gheață.
Mod de preparare:
Toate ingredientele, inclusiv cuburile de gheață, se pun într-un shaker care se agită bine câteva minute. Conținutul se toarnă apoi într-un pahar înalt, care poate fi ornat cu o felie de ananas sau de lămâie.
Nevada
Ultimul din listă este un cocktail ce propune o combinație de rom și absint, la care se adaugă savoarea specifică de grepfrut.
Ingrediente:
- 60 de mililitri de rom (White sau Gold – după cum preferi);
- 60 de mililitri de suc de grepfrut;
- 30 de mililitri de zeamă de lime;
- o linguriță de zahăr fin sau sirop de arțar;
- 10 mililitri de absint;
- 3-4 cuburi de gheață.
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele într-un shaker, care se agită până când gheața se topește, iar cuburile nu se mai aud lovind pereții recipientului. Băutura se toarnă apoi într-un pahar, care se ornează cu o felie de grepfrut sau de lime.
Rămâne ca tu să încerci fiecare din cele cinci rețete de cocktail prezentate de noi și să ne spui care ți s-a părut cel mai bun.