Ce trebuie să știi despre dexametazonă

657
Ce trebuie să știi despre dexametazonă

Dexametazona este un corticosteroid pe care medicii îl prescriu atunci când este necesară inhibarea anumitor substanțe care cauzează inflamație în organism. Prin urmare, acest medicament este utilizat pentru a trata boli inflamatorii precum alergiile și afecțiunile dermatologice. Beneficiile sale sunt dovedite și în cazul lupusului, psoriazisului, artritei și colitei ulcerative. [1]

Pentru că dexametazona face parte din categoria medicamentelor cu prescripție medicală este important să respecți întocmai recomandările medicului consultat. Află mai multe detalii despre utilizarea sa adecvată, precauții și efecte adverse în cele ce urmează. 

Ce este dexametazona?

Acest medicament aparține categoriei de corticosteroizi adrenali sintetici. Scopul său este de a imita cât mai bine rolul hormonilor secretați de glandele suprarenale sau adrenale în corpul uman. Din acest motiv are proprietăți anti-inflamatorii semnificative și o structură similară altor corticosteroizi, precum hidrocortizonul și prednisolonul. [2]

Substanța activă dexametazonă este absorbită la nivelul tractului gastrointestinal și are atât efecte metabolice, cât și un impact asupra modului în care sistemul imunitar reacționează la anumiți stimuli. Poate fi achiziționată din farmacii sub formă de tablete de diverse dozaje – de la 0.5 mg la 6 mg și sub varii denumiri în funcție de producător. [3]

Când nu este indicat să iei dexametazonă?

De fiecare dată când este necesar să iei o medicație este important să discuți cu medicul tău atât despre riscuri, cât și despre beneficii. În cazul acestui medicament, nu se recomandă utilizarea dacă: 

  • Ai alergii – trebuie să menționezi doctorului atât reacții alergice la anumite medicamente, cât și alergii alimentare. 
  • Ai o infecție micotică în orice zonă a corpului. 
  • Urmezi și un alt tratament care poate intra în conflict – există multiple boli care pot fi influențate de utilizarea steroizilor, precum și multe medicamente ce pot interacționa cu acestă clasă de medicamente. 
  • Ai fost expus la varicelă sau rujeolă. 

În general, medicamentele din categoria steroizilor afectează sistemul imunitar, crescând riscul de infecție. Mai mult decât atât, pot înrăutăți sau reactiva o infecție existentă. Nu ezita să îi comunici medicului toate bolile sau infecțiile de care ai suferit în ultimele săptămâni. [1]

Precauții

Utilizarea de dexametazonă pe termen lung poate avea un impact asupra vieții tale obișnuite. Spre exemplu, este importantă evitarea unei potențiale sarcini deoarece acest medicament poate afecta copilul nenăscut. 

Dacă sunt necesare doze mari pe o perioadă îndelungată, crește și riscul de a dezvolta probleme cu glandele suprarenale. Dacă experimentezi vedere încețoșată, amețeli, stări de leșin, iritabilitate excesivă sau un nivel de oboseală neobișnuit, contactează medicul. 

În timpul tratamentului cu această medicație nu este indicat să te vaccinezi. Atunci când devine absolut necesar, asigură-te că ai acordul medicului tău. Dexametazona poate preveni funcționarea normală a vaccinului și poate chiar favoriza infecția pe care imunizarea își propune să o prevină. [4]

Efecte adverse

Tratamentul cu dexametazonă poate conduce și la anumite efecte adverse. Unele pot dispărea pe măsură ce corpul tău se adaptează la medicație în timp ce altele necesită o vizită la doctorul consultat. Cele mai comune sunt:

  • agitația;
  • anxietatea
  • vederea încețoșată;
  • amețelile;
  • iritabilitatea;
  • depresia;
  • schimbările de dispoziție;
  • amorțeala sau furnicăturile în brațe sau picioare;
  • umflarea degetelor, mâinilor sau picioarelor;
  • problemele de gândire, vorbire sau deplasare;
  • creșterea în greutate;
  • respirația problematică în repaus. [5]

Este important să contactezi medicul imediat în următoarele situații:

  • Constați un ritm cardiac alert sau încetinit.
  • Experimentezi convulsii.
  • Identifici simptome de pancreatită – durere severă în zona superioară a stomacului cu tendința de a se extinde către spate însoțită de greață și vărsături.
  • Te confrunți cu crampe la nivelul picioarelor, constipație, bătăi neregulate ale inimii, senzație de sete continuă, urinări frecvente, furnicături – toate simptome ale unui nivel de potasiu scăzut. 
  • Dezvolți tensiune arterială mărită definită de dureri puternice de cap, anxietate, sângerări nazale și zgomote în urechi. [1]

Dexametazona este un medicament cu prescripție medicală și trebuie luat numai la îndemnul și sub supravegherea medicului tău. Nu uita să îl ții departe de copii și să nu îl împarți cu alte persoane. 

Bibliografie

  1. https://www.facebook.com/Drugscom. “Dexamethasone.” Drugs.com, Drugs.com, 2021, www.drugs.com/dexamethasone.html. Accesat la 26 Oct. 2022.
  2. ‌PubChem. “Dexamethasone.” @Pubchem, PubChem, 2022, pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Dexamethasone#section=Food-Additives-and-Ingredients. Accesat la 26 Oct. 2022.
  3. ‌https://www.facebook.com/Drugscom. “Dexamethasone.” Drugs.com, Drugs.com, 2022, www.drugs.com/pro/dexamethasone.html. Accesat la 26 Oct. 2022.
  4. ‌“Dexamethasone (Oral Route) Precautions – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/drugs-supplements/dexamethasone-oral-route/precautions/drg-20075207. Accesat la 26 Oct. 2022.
  5. ‌“Dexamethasone (Oral Route) Side Effects – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/drugs-supplements/dexamethasone-oral-route/side-effects/drg-20075207. Accesat la 27 Oct. 2022.