Pleci în concediu și nu rămâne nimeni acasă? Iată ce trebuie să faci pentru a lăsa locuința în siguranță

2730
concediu

Cu siguranță ai muncit din greu pentru casa pe care o ai acum. Ai investit atât din punct de vedere material cât și emoțional, încât acum îți dorești foarte mult o vacanță în care să te relaxezi departe de stresul cotidian. Este foarte simplu: alegi o destinație, cumperi bilet de avion sau faci plinul de combustibil și pornești la drum. Doar că nu poți pleca fără să îți asiguri locuința, pentru că, altfel, nu te vei bucura pe deplin de de timpul liber binemeritat. Te vei gândi mereu dacă ai închis toate becurile, dacă ai scos din priză frigiderul sau dacă ai lăsat apa să curgă. Ideal ar fi să respecți câteva reguli simple pe care să le aplici înainte de a pleca de acasă.

Iată cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont:

  • Oprește alimentarea cu apă

Indiferent dacă pleci de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp sau doar pentru câteva zile, este important să oprești alimentarea cu apă. În modul acesta, poți preveni orice pericol, în cazul unei posibile deteriorări sau variații de presiune care poate duce la inundații nedorite. Totuși, la o locuință proaspăt construită, astfel de probleme nu ar trebui să apară, pentru că instalația sanitară este nouă, cu țevi zincate, coturi filetate din fontă, teuri sudabile și, probabil, robineți de la Nicometaltub de cea mai bună calitate. 

Alimentarea cu apă se poate suspenda prin închiderea robinetului situat în spatele lavoarului de sub chiuvetă sau pe conducta prevăzută cu apometru.

  • Nu uita nimic în priză

Probabil una dintre cele mai importante activități pe care trebuie să le faci înainte de a pleca de acasă este să verifici ca toate electrocasnicele să fie scoase din priză. Astfel, vei economisi bani și vei fi eco. Chiar dacă este aproape insesizabilă diferența, aparatele care nu sunt utilizate, dar sunt conectate la o sursă de electricitate, au un consum de aproximativ 10-12 kwh/an. Un alt aspect important este că, atunci când nu ești acasă, pot exista căderi de tensiune, care pot produce un flux periculos de energie în aceste dispozitive electrice, provocând, astfel, deteriorarea lor.

  • Lasă un set de chei unei rude sau unui vecin

Ce faci dacă ești plecat în concediu și primești un telefon de la vecini, care te anunță că ai o scurgere de apă sau simt miros de gaz metan? Nu poți să te teleportezi ca să poți ajunge la fața locului să rezolvi problema, așa că, înainte de a pleca de acasă pentru mai multe zile, lasă un rând de chei unui cunoștințe de încredere sau unei rude. Astfel, poți să previi daunele materiale în cazul unei inundații sau a unei deflagrații.

  • Lasă mereu un geam deschis

Casa respiră și mereu are nevoie de aer proaspăt pentru a face asta. Un geam deschis sau rabatat pe jumătate va permite aerului curat să între în casă și să circule peste tot. Astfel, poți preveni formarea mucegaiului și mirosul neplăcut de „aer închis”. Ca să nu îți faci griji de potențialii „intruși” în casă, poți monta o plasă de insecte, ca să le ții departe de locuința ta.

În afară de aceste amănunte, înainte de a pleca de acasă trebuie să faci o curățenie generală, să nu lași produse perisabile în frigider sau în dulap și să speli rufele murdare. Astfel, nu vei avea nicio problema cu mucegaiul și nu vei da motive persoanelor desemnate să aibă grijă de locuința ta să își schimbe părerea despre tine.