Spondilita anchilozantă: Care sunt cauzele și simptomele

0
400
Spondilita anchilozantă: Care sunt cauzele și simptomele

Spondilita anchilozantă este o formă de artrită care afectează în principal coloana vertebrală. Din cauza inflamației apărute, aceasta afecțiune poate duce la durere cronică și la dizabilitate dacă este lăsată netratată.

Pe lângă coloana vertebrală însă, spondilita anchilozantă poate cauza durere și rigiditate și în alte părți ale corpului cum ar fi articulația umerilor, a genunchilor, a soldurilor etc. Spondilita anchilozantă tinde să apară mult mai des în rândul bărbaților decât în rândul femeilor, semnele și simptomele acesteia fiind observate în tinerețe sau în perioada vârstei adulte.

Pentru a crea o imagine mai clară a acestei afecțiuni în continuarea articolului vom discuta despre cauzele și simptomele spondilitei anchilozante pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta.

Cauzele spondilitei anchilozante

Spondilita anchilozantă este caracterizată prin inflamarea mai multor părți din coloana vertebrală inferioară cum ar fi vertebrele și articulațiile. Odată cu trecerea timpului leziunile apărute la nivelul coloanei pot duce la creșterea unor porțiuni noi de os, fapt care poate rezulta în cele din urmă la fuziunea coloanei și la pierderea flexibilității acesteia.

Chiar dacă nu este cunoscută cauza exactă a spondilitei anchilozante, specialiștii sunt de părere că anumiți factori genetici pot fi implicați în dezvoltarea ei. Mai exact, persoanele care au gena HLA-B27, tind să aibă o probabilitate mai mare de dezvoltare a spondilitei anchilozante comparativ cu restul populației.

Cu toate acestea, trebuie menționat că existența acestei gene nu înseamnă o apariție sigură a afecțiunii, doar anumite persoane cu această genă dezvoltând în cele din urmă spondilita anchilozantă.

Gena HLA-B27 poate fi moștenită de la un membru de familie, spondilita anchilozantă fiind de regulă prezenta în istoricul medical familial. Dacă suferi de această afecțiune iar testele au evidențiat prezența genei HLA-B27 atunci este posibil ca bebelușul să moștenească și el această genă și să fie mai predispus la dezvoltarea afecțiunii.

Alți factori de risc care pot crește probabilitatea de dezvoltare a acestei boli includ:

  • Genul – persoanele de gen masculin fiind mult mai predispuse la această afecțiune decât cele de gen feminin;
  • Vârsta – spondilita anchilozantă debutând de obicei în jurul vârstei de 30 de ani.

Simptomele spondilitei anchilozante

Simptomele acestei afecțiuni apar de obicei de-a lungul mai multor luni sau ani, având însă debutul în jurul vârstei de 20-30 de ani. Chiar dacă nu este obligatoriu să prezinți toate aceste simptome, principalele forme de manifestare a spondilitei anchilozante includ:

Rigiditate și durere de spate

De cele mai multe ori spondilita anchilozantă se manifestă prin durere de spate și rigiditate. Dacă suferi de această afecțiune este posibil să prezinți:

  • O ameliorare a durerii în timpul exercițiilor fizice;
  • Agravarea durerii și a rigidității dimineața și în timpul nopții;
  • Iradierea durerii spre fese.

Artrita

Pe lângă faptul că spondilita anchilozantă poate cauza simptome la nivelul coloanei vertebrale și a spatelui, aceasta mai poate cauza inflamație și la nivelul articulațiilor (artrita) din alte părți ale corpului cum ar fi șoldurile sau genunchii. Simptomele principale asociate cu artrita includ:

  • Durere în timpul mișcării articulației afectate;
  • Sensibilitate accentuată și durere la atingerea articulației afectate.

Alte semne și simptome ale spondilitei anchilozante

Având în vedere că această afecțiune începe în articulațiile sacroiliace, zona în care coloana vertebrală se conectează la pelvis, spondilita anchilozantă poate afecta locurile în care tendoanele și ligamentele se atașează de oase. Combinată și cu posibila fuziune a vertebrelor, alte posibile simptome ale spondilitei anchilozante includ:

  • Durere și rigiditate la nivelul zonei lombare, a umerilor, a mâinilor, a soldurilor, a cutiei toracice etc;
  • Stare de oboseală;
  • Dificultate în respirație.

Având în vedere că spondilita anchilozantă poate duce la complicații severe care pot afecta respirația, vederea și funcțiile cardiace, este recomandat să apelezi la un consult medical specializat cât mai curând posibil dacă prezinți una sau mai multe simptome dintre cele menționate mai sus sau dacă prezinți orice semn sau modificare ieșită din comun.

Comentează cu Facebook
agentie SEO Bacau & promovare eficienta online