Tipuri de gard pentru grădina ta. 11 materiale recomandate

562
Tipuri de gard pentru grădina ta. 11 materiale recomandate

Dacă te gândești să oferi grădinii tale un aspect nou, cât mai deosebit, atunci alegerea gardului poate fi primul pas. Există o multitudine de idei în ceea ce privește alegerea materialelor pentru garduri, așa că iată câteva soluții pe care le poți folosi pentru grădina ta.

Garduri metalice

Gardurile metalice sunt estetice și durabile, iar acestea pot fi realizate cu ușurință dacă ai la îndemână materialele potrivite. Iată care sunt opțiunile perfecte pentru realizarea gardurilor metalice:

Plasă de gard sudată

Plasele sudate sunt folosite de cele mai multe ori pentru delimitări în interiorul grădinilor, atât în ceea ce privește zona pentru plante de orice tip, cât și pentru zonele cu animale sau păsări. Folosirea acestor plase de gard pentru realizarea unui gard metalic vor oferi o susținere eficientă și durabilitate în timp, iar protejate cu o vopsea potrivită, ele nu se vor deteriora ca urmare a expunerii la exterior. 

Plase de gard împletite

Ca și în cazul plasei sudate, vorbim de garduri cu expunere mare, prin care lumina poate trece cu ușurință. Plasele împletite se pretează foarte bine amenajării grădinilor, în special în zonele cu plante agățătoare. 

Panouri de gard din oțel

Panourile de gard din oțel galvanizat îți permit amenajarea împrejmuirilor exterioare, cum ar fi gardurile care delimitează proprietatea. Acestea sunt elegante și rezistente, oferind proprietății tale un aspect inedit. 

Șipca de gard

Pentru a putea asigura susținerea și rigidizarea necesară elementelor constructive ale gardului, fie că vorbim despre panouri sau plasă de gard, șipca este un accesoriu deosebit de important. Șipca metalică are un design modern care se potrivește în orice tip de amenajare a gardului, iar aportul ei la nivelul rezistenței este deosebit de mare. 

Stâlpi de gard

Stâlpii reprezintă elemente de susținere fără de care gardul nu ar avea cum să fie realizat. Dispunerea stâlpilor, calculată în funcție de regimul de înălțime al acestuia și de lungimea sa, va avea un rol decisiv la nivel de consolidare a gardului.

Elemente de prindere

Șuruburile, capacele și elementele de fixare îți vor fi necesare atunci când vei dori să realizezi un gard metalic, astfel că și aceste accesorii vor trebui alese în funcție de caracteristicile constructive ale elementului de împrejmuire. 

Garduri din lemn

Gardurile din lemn pot fi realizate conform acelorași principii constructive ca și în cazul gardurilor metalice, astfel că pentru realizarea lor vei avea nevoie de următoarele materiale:

Scânduri prelucrate

Dacă vrei să realizezi un gard rustic, uzual, scândura te poate ajuta să te bucuri de aspectul dorit. Acest material lemnos poate fi vopsit sau poate fi lăcuit, aspectul său final fiind deosebit de estetic. 

Panouri OSB

Unele tipuri de garduri sunt realizate din placaj OSB. OSB-ul este unul dintre cele mai versatile materiale, astfel că poți îl poți folosi chiar și pentru realizarea împrejmuirilor, indiferent de tipul acestora. 

Șipcă din lemn

Pentru rigidizarea gardurilor și pentru sporirea rezistenței și a durabilității lor,  poți folosi șipcă din lemn, cu secțiune pătrată, pe care o vei putea fixa de structură cu ajutorul unor șuruburi speciale pentru lemn.

Garduri din beton

Gardurile din beton sunt considerate a fi nu doar estetice, ci și foarte rezistente. Realizarea acestor tipuri de garduri are în vedere atât materialele pentru suport, cât și cele pentru execuția efectivă a elementului de împrejmuire. 

Scândură sau OSB pentru susținerea betonului

Pentru realizarea gardurilor din beton vei avea nevoie de scândură sau OSB pentru cofrajele în care va fi turnat materialul. Cofrajele sunt îndepărtate după uscarea betonului, iar materialul lemnos poate fi refolosit.

Beton pentru realizarea gardului

Dacă vei folosi panouri de beton prefabricate, vei avea nevoie de ciment și beton pentru consolidarea și monolitizarea elementelor. 

Gabioane

Gabioanele sunt garduri moderne, deosebit de estetice, iar pentru construirea lor vei avea nevoie de plasă metalică și de piatră naturală cu diferite secțiuni și forme. 

Realizarea fiecărui tip de gard implică o idee, un proiect și investiția în materialele potrivite. Pentru a face din grădina ta un spațiu cu adevărat special, alege să investești într-un gard eficient, calitativ și durabil, care să reziste condițiilor exterioare de mediu pentru câți mai mulți ani.