Renovarea unei case la ţară: 5 sfaturi şi idei

603
Renovarea unei case la ţară: 5 sfaturi şi idei

Viaţa la ţară are un farmec aparte. Fie că vorbim despre o proprietate moştenită sau de una cumpărată pentru a te retrage din agitaţia oraşului, achiziţia unei case presupune asumarea unui proiect de renovare. Iată câteva sfaturi şi idei care te vor ajuta să te bucuri de tot confortul într-un mediu rural liniştit.

  • Alege locul în care investeşti

Sunt o mulţime de motive pentru care oamenii aleg să locuiască temporar sau definitiv la ţară. Întoarcerea la origini este doar unul dintre ele. După o perioadă mai lungă sau mai scurtă petrecută departe datorită serviciului, revenirea în casa părintească sau a bunicilor este alternativa perfectă la agitaţia din marile oraşe. Dacă zona are potenţial turistic, se poate naşte o idee de afacere care te ajută să trăieşti din agroturism. Un mare avantaj este posibilitatea postpandemică de a lucra în sistem remote, fără a fi nevoit să mergi la sediu sau la birou. În lipsa unui loc de care să fii legat din generaţie în generaţie, ai libertatea alegerii spaţiului rural în care vrei să trăieşti. Odată ce te-ai hotărât asupra zonei, va trebui să identifici o proprietate de cumpărat. Achiziţia unei case vechi este mult mai convenabilă din punct de vedere al preţului iniţial, iar cu banii pe care îi vei investi în renovare vei putea amenaja locuinţa care se potriveşte cel mai bine nevoilor familiei tale.

  • Importanţa structurii de rezistenţă

Una dintre problemele majore ale caselor vechi este lipsa totală sau precaritatea structurii de rezistenţă. Indiferent că lipseşte total sau este degradată, aceasta trebuie refăcută integral. Abia după ce te vei asigura că nu există pericolul prăbuşirii vei putea trece la aspecte ce ţin de utilitate şi design. Dacă nu eşti specialist în domeniu, apelează la expertiza unui constructor sau a unui inginer structurist. Aceştia îţi vor oferi inclusiv soluţia potrivită pentru a interveni la timp.

  • Verifică instalaţia electrică

Tot în categoria viciilor ascunse se numără şi instalaţiile electrice vechi. Dacă instalaţia este cea originală, veche de câteva decenii, va trebui să o înlocuieşti integral. O bună parte din componente sunt îngropate în ziduri, pardoseală sau plafon, aşadar le poţi reface înainte de a finisa pereţii. Alege echipamente de generaţie nouă, care pot alimenta în siguranţă aparatura pe care o vei instala. Sistemele vechi luau în calcul mult mai puţini consumatori, în timp ce electronicele noi sunt mai numeroase, dar în acelaşi timp eficiente energetic.

  • Confortul instalaţiilor sanitare

O altă problemă a caselor vechi poate fi absenţa instalaţiilor sanitare. În multe zone rurale canalizarea lipseşte cu desăvârşire, iar oamenii nu au amenajate băi sau bucătării în casă. În funcţie de posibilităţile foştilor proprietari, chiar şi acolo unde există, acestea pot fi pline de improvizaţii. Indiferent de modul în care te încadrezi în bugetul asumat, trebuie să profiţi de momentul decopertării pereţilor pentru consolidare şi instalaţii electrice. Altfel rişti să fii nevoit să spargi ziduri finisate pentru a instala ţevile necesare amenajării centralei termice, băilor sau bucătăriei. Pentru a nu bloca proiectul renovării în cazul unui impas financiar, poţi obţine un credit cu buletinul cu ajutorul căruia să continui lucrările.

  • Aspectul casei este dat de finisaje

Dacă toate lucrările de mai sus ţin de durabilitatea casei, finisajele întregesc aspectul interior şi exterior al locuinţei. Alege materiale de construcţii care au un coeficient energetic dovedit pentru a reduce costurile de întreţinere. Acoperişul, uşile şi ferestrele sunt zone prin care se pierde o cantitate importantă de căldură. Respectă pe cât este posibil arhitectura originală a casei sau inspiră-te din stilul consacrat în zonă pentru a-ţi integra cât mai armonios proprietatea în mediul în care construieşti.

Satele din jurul marilor oraşe sunt din ce în ce mai căutate. În acest caz, îţi asumi naveta în zilele de rând împreună cu întreaga familie, dar seara, când vă adunaţi acasă, şi mai ales în week-end, aveţi la dispoziţie nu un apartament înghesuit, ci o veritabilă gospodărie.