Când este necesară montarea unui stent la inimă?

779
Când este necesară montarea unui stent la inimă?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces la nivel global, patru din cinci decese de acest tip fiind cauzate de infarctul miocardic si de accidentul vascular cerebral.

În lupta cu bolile cardiovasculare stenturile au devenit instrumente foarte importante pentru prevenirea accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic prin restabilirea circulației sangvine către inimă si creier.

Ce este un stent?

Prin stent se înțelege un cilindru din metal ce se aseamănă cu un arc de pix și care este atașat de pereții vaselor de sânge pentru a preveni cât mai mult timp îngustarea acestora.

Montarea stentului se face printr-o procedură minim invazivă care presupune introducerea mai multor catetere printr-o singură incizie milimetrică și ghidarea lor până la nivelul arterei îngustate.

Din acel moment, medicul intervenționist va umfla un balon prevăzut pe unul dintre catetere pentru a lărgi artera înapoi în limite normale, montând în același timp și un stent pentru a oferi o susținere mai bună pereților.

Procedura de montare a stentului se numește angioplastie, nume care conține de regulă și denumirea arterelor afectate. În cazul stentului la inimă, denumirea procedurii se numește angioplastie coronariană, deoarece stentul va fi montat la nivelul arterelor coronare ale inimii.

Când este necesară montarea unui stent la inimă?

Montarea unui astfel de stent este necesară atunci când arterele coronare sunt îngustate din cauza depunerilor de grăsimi sau a plăcilor de aterom, problemă cunoscută și sub numele de ateroscleroză.

Deoarece aceste depuneri de grăsimi pot întrerupe circulația sangvină către inimă, oprind astfel aportul de nutrienți și de oxigen, mușchiul inimii nu mai poate pompa eficient sângele în întregul organism.

Mai mult decât atât, dacă ateroscleroza nu este tratata corespunzător, aceasta poate duce în cele din urmă și la apariția unui accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic.

Prin dezobstruarea arterei coronare și prevenirea reîngustării acesteia cu ajutorul stentului, se poate ameliora anumite simptome asociate cu fluxul neregulat de sânge cum ar fi durerea sau senzația de presiune în regiunea pieptului, starea de oboseală sau greutatea în respirație (dispnee).

Dacă medicul specialist suspectează prezența aterosclerozei atunci acesta poate recomanda efectuarea unei angioplastii cu stent pentru a ameliora simptomele și pentru a reduce riscul de apariție a unor complicații mult mai severe sau chiar fatale.

Reprezintă stentul un tratament curativ pentru boala coronariană?

Nu. Chiar dacă montarea stentului va preveni reîngustarea arterei afectate o anumită perioadă, acesta nu reprezintă însă un tratament curativ pentru boala coronariană și pentru depunerile de grăsimi pe pereții vaselor de sânge.

Discută cu medicul specialist despre opțiunile pe care le ai pentru a preveni formarea plăcilor de aterom și respecta recomandările acestuia pentru a reduce riscul de îngustare a vaselor de sânge.

În general însă, schimbarea stilului de viață nesănătos poate ajuta semnificativ la reducerea riscului de ateroscleroză prin renunțarea la fumat, efectuarea exercițiilor fizice și axarea pe o dietă sănătoasă formată din fructe, legume și cereale integrale, la indicația medicului.

Care sunt factorii care determină eligibilitatea pentru montarea unui stent?

Pentru a decide dacă montarea unui stent la inimă reprezintă procedura ideală cazului tău, medicul specialist va lua în considerare mai mulți factori cum ar fi:

  • Sănătatea inimii – categorie care ia în considerare intervenții chirurgicale efectuate in trecut la acest nivel și stadiul curent al inimii;
  • Severitatea simptomelor – deoarece simptomele ușoare pot fi tratate și prin alte metode;
  • Gradul de întrerupere a sângelui – medicul specialist luând în considerare severitatea obstrucției, 50% din artera coronară stângă, de exemplu, reprezentând un grad semnificativ de întrerupere;
  • Prezența afecțiunilor adiționale – deoarece anumite afecțiuni pot crește riscul de apariție al complicațiilor, acestea pot afecta gradul de eligibilitate.
  • Medicamentele folosite – un alt element foarte important de considerat este tipul medicamentelor folosite și dozajul lor.

Pentru fiecare factor medicul specialist va lua în considerare și va analiza beneficiile și riscurile prezentate, ajungând în cele din urmă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ta.

Dacă ești de părere ai putea beneficia de pe urma unei astfel de proceduri atunci discută cu medicul sau programează-te pentru o consultație la unul dintre centrele specializate de lângă time și află potențialele recomandări pentru cazul tău specific.

Referințe:

“Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1.