La cât timp trebuie schimbați ochelarii de vedere

324
La cât timp trebuie schimbați ochelarii de vedere

Purtarea ochelarilor poate fi necesară pentru a corecta anumite probleme de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Indiferent de motivul pentru care ai nevoie de ochelari, este important să știi când este necesar să îi schimbi pentru a te bucura pe deplin de beneficiile aduse de aceștia. Citește în continuare și află care sunt factorii de care e bine să ții cont înainte de a decide schimbarea ochelarilor de vedere!

Efectul asupra vederii

Primul pas pentru a decide când este momentul să-ți schimbi ochelarii este să te programezi la o consultație oftalmologică. Medicul oftalmolog îți va evalua vederea și veți decide împreună dacă a sosit momentul să-ți faci o nouă pereche de ochelari.

În general, medicii oftalmologi recomandă efectuarea unui nou consult oftalmologic la 1 an de la precedentul, cu excepția cazului în care afecțiunea medicală impune controale mai frecvente. Dacă întâmpini probleme de vedere mai devreme de un an de la ultimul consult oftalmologc și simți că ochelarii nu te mai ajută, este indicat să-ți faci o programare la medic.

Aspectul și rezistența ochelarilor

În plus, dacă îți schimbi stilul de viață sau chiar stilul vestimentar, este posibil să ai nevoie să îți schimbi ochelarii pentru a se potrivi cu noile tale preferințe. De exemplu, dacă vrei să-ți crești nivelul de activitate fizică și începi să faci un anumit sport, iar ochelarii îți sunt indispensabili în timpul activităților sportive, este posibil să ai nevoie de ochelari confecționați din materiale mai rezistente, adaptați noilor tale nevoi. La Lensa Bacău ai la dispoziție o gamă largă de rame de ochelari, pentru toate gusturile și nevoile.

Stilul de viață

Stilul de viață poate avea un impact semnificativ asupra frecvenței cu care trebuie schimbați ochelarii. Dacă ai un stil de viață activ și faci multă mișcare, ochelarii tăi pot suferi mai multă uzură decât dacă ai avea un stil de viață mai sedentar. De asemenea, modul în care îți întreții ochelarii influențează durata de viață a acestora. De exemplu, dacă obișnuiești să lași frecvent ochelarii în locuri în care sunt expuși la umiditate sau căldură, lentilele pot suferi modificări sau pot începe să se deformeze. În acest caz, ar putea fi necesar să schimbi ochelarii mai des pentru a te asigura că vederea ta rămâne clară.

Integritatea ochelarilor și/sau a lentilelor 

Dacă ochelarii tăi sunt deteriorați sau au lentile zgâriate, ar trebui să îi schimbi cât mai repede posibil. Lentilele zgâriate pot afecta claritatea vederii și pot fi periculoase atunci când conduci sau faci alte activități care necesită o vedere bună. Zgârierea lentilelor poate fi cauzată de ștergerea ochelarilor cu materiale abrazive sau poate fi rezultatul așezării lor pe suprafețe nepotrivite (de exemplu pe masă, cu lentilele în jos).

În concluzie, frecvența cu care trebuie schimbați ochelarii poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de problemele de vedere pe care le ai sau de stilul de viață. Respectă recomandările medicului oftalmolog cu privire la consulturile medicale regulate și acordă importanță modului în care îți îngrijești ochelarii pentru a te asigura că vederea ta rămâne clară și că ochii tăi sunt protejați în mod adecvat.

Surse informative

Nelson, Jennifer. “What You Need to Know about the Standard Ophthalmic Exam.” Healthline, Healthline Media, 7 July 2018, www.healthline.com/health/standard-ophthalmic-exam#procedure.