Membrane bituminoase: ce sunt și cum le alegi?

418
Membrane bituminoase: ce sunt și cum le alegi?

Hidroizolarea clădirilor este un aspect foarte important, care are rolul de a proteja zonele expuse ale ansamblului structural de influența apei. Pentru a realiza o hidroizolare eficientă, o soluție foarte bună o constituie membranele bituminoase. Acestea sunt realizate din bitum, sunt armate cu fibre de sticlă sau polistiren și sunt finisate la partea superioară cu nisip sau cu un strat de ardezie.

O membrană bituminoasă poate hidroizola orice element de construcție. Pot fi izolate astfel fundații, terasele de la nivelul acoperișului, băi și balcoane, dar și mansarde. Eficiența membranelor de izolare este foarte bună, suprafețele fiind protejate de infiltrațiile de apă ce provin din ploi sau din depuneri de zăpadă.

Hidroizolarea este necesară pentru a limita efectele infiltrațiilor la nivelul elementelor din beton sau zidărie. Betonul este un material poros, iar apa se poate infiltra cu ușurință în capilaritatea acestuia. O dată produs acest lucru, apar și anumite riscuri, cum ar fi cel de apariție a condensului sau fenomenul de făinare a betonului și de corodare a armăturilor. 

Membrana bituminoasă funcționează ca o acoperire care nu permite apei să ajungă la substrat, este un material fin, deloc poros, astfel că oferă un grad ridicat de protecție. 

Cum să alegi membrana bituminoasă potrivită?

Pentru o izolare calitativă este necesar să ai în vedere câteva caracteristici ale membranelor bituminoase. Acestea sunt importante deoarece în funcție de ele este determinat și comportamentul acestora. Iată ce ar trebui să ai în vedere.

Alege membrane bituminoase în funcție de tipul armării

Armătura joacă un rol deosebit la nivelul asigurării rezistenței la rupere și înțepare. Membranele pot fi armate cu fibră de sticlă sau cu polistiren, fiecare dintre aceste elemente aducând anumite beneficii. 

Este de reținut faptul că membranele bituminoase armate cu fibră de sticlă sunt utilizate cel mai adesea în sisteme multistrat, incluzând de asemenea și utilizarea unor straturi de hidroizolare cu membrane bituminoase armate cu poliester.

Membranele armate cu poliester sunt cele mai frecvent utilizate în cazul acoperișurilor, teraselor sau fundațiilor, mai ales în cazul elementelor cu forme atipice, cum ar fi curbele. 

Alege membranele în funcție de tipul aplicării acestora

Membranele bituminoase pot fi aplicate la cald, cu ajutorul flăcării care încălzește bitumul, sau la rece, datorită unui adeziv cu care este acoperită suprafața interioară a membranei. 

Aditivii și tipul bitumului sunt elementele care contribuie la tipul aplicării membranelor, iar din acest punct de vedere ar trebui să verifici care este cea mai bună soluție de hidroizolare pentru proiectul tău. 

Alege membranele în funcție de tipul aditivilor

Membranele bituminoase pot fi îmbunătățite cu ajutorul unor aditivi, care modifică într-o oarecare măsură comportarea acestora. Aditivii pot avea ca rol elasticizarea sau creșterea maleabilității membranelor, astfel că membranele se împart în două categorii principale:

  • Membrane bituminoase plastomerice sau membrane care conțin aditivi plastomerici;
  • Membrane bituminoase elastomerice, adică membranele care sunt aditivate cu elastomeri, în vederea creșterii elasticității produsului.

În funcție de tipul membranei se poate opta pentru utilizarea acestora în contextul teraselor, a acoperișurilor plane sau curbe sau în orice aplicație de izolare conform specificațiilor oferite de către inginerul proiectant.

Alege membranele bituminoase în funcție de tipul utilizării acestora

În vreme ce majoritar membranele bituminoase sunt create și utilizate în vederea hidroizolării elementelor structurale, mai există și alte tipuri de membrane speciale, cu rol de protecție. 

Astfel vei găsi în magazine membrane bituminoase împotriva rădăcinilor, membrane pentru alte aplicații față de cerințele rezidențiale, membrane barieră de vapori sau membrane strat de difuzie. 

Alegerea membranelor bituminoase este o soluție relativ ieftină și eficientă de izolare a elementelor structurale. Având în vedere aceste criterii este cu mult mai ușor să obții rezultatele dorite, iar casa ta să fie protejată de influența negativă a apei provenite din precipitații.