Munca de birou și timpul petrecut în fața calculatorului au un impact negativ relativ puternic asupra vederii. Din fericire, există metode prin care să îl reduci și să previi oboseala ochilor, metode pe care le poți descoperi citind acest articol.
Ce spun sondajele despre oboseala ochilor în fața ecranelor?
Sondajele efectuate de Institutul de Politici Economice de la Stanford au evidențiat că 45% dintre persoanele care lucrează pe calculator raportează senzația de uscăciune oculară (xeroftalmie), iar 60% dintre ele sunt îngrijorate de impactul pe care acest tip de muncă îl poate avea asupra vederii [1].
E bine ca întotdeauna să soliciți sfatul unor specialiști în domeniul vederii; când vine vorba despre Lensa Bacău, la adresa afișată pe site vei găsi optometriști amabili, gata să te ajute cu recomandări. Până atunci, iată câteva sfaturi.
-
Menține o postură corectă
Există o legătură strânsă între postură și ochi, iar o postură corectă la locul de muncă este prima condiție indispensabilă pentru a preveni suprasolicitarea vederii.
Atunci când ești așezat la birou, tălpile trebuie să se sprijine pe podea, iar încheieturile să fie mai degrabă ușor ridicate, decât să se odihnească pe tastatură. Ecranul trebuie să se afle exact sub linia naturală a vederii.
Spatele trebuie să fie drept, cu suportul lombar adecvat, deoarece atunci când stai aplecat peste tastatură nu faci decât să creezi tensiune musculară, care limitează circulația sangvină la nivelul ochilor și contribuie la apariția problemelor de vedere [2].
-
Ajustează iluminarea spațiului de lucru
Chiar dacă monitorul tău are opțiunea de a ajusta luminozitatea, este foarte importantă și lumina din încăpere sau din zona de lucru. Ecranul trebuie să fie suficient de luminos încât să nu fii nevoit să forțezi privirea, fără să dea senzația că el, în sine, reprezintă o sursă de lumină. De asemenea, e de ajutor să elimini reflexele, iar pentru asta poți folosi o pereche de ochelari antireflex, o protecție antireflex pentru monitor sau pur și simplu să te asiguri că nu există alte surse de lumină orientate către ecran [3].
-
Mărește dimensiunea fontului
Dacă observi că trebuie să faci eforturi ca să citești ce scrie pe ecran, mărește imaginea/fontul. Astfel, poți preveni suprasolicitarea și oboseala.
În cazul în care bugetul permite, poți opta pentru un monitor de dimensiuni ceva mai mari, ceea ce va crește, automat, mărimea informațiilor afișate [1].
-
Clipește mai des
Clipitul este considerat o acțiune involuntară, dar când îți petreci întreaga zi în fața unui ecran, specialiștii spun că ar trebui în mod conștient, să faci un efort și să clipești mai des.
Clipitul contribuie la menținerea corneei umede, un mecanism natural de apărare al organismului. În medie, clipim de 15 ori pe minut atunci când desfășurăm diverse activități. Din păcate, în fața calculatorului, clipim numai de 7 ori pe minut, iar această medie este valabilă și pentru alte tipuri de ecrane. Rezultatul? Oboseala ochilor, iritarea acestora, xeroftalmie, disconfort, scăderea abilității de concentrare [1].
-
Fă pauze frecvente
Specialiștii recomandă aplicarea regulii 20: la fiecare 20 minute să îți reorientezi privirea pentru 20 secunde către un obiect aflat la o distanță de aproximativ 6 – 10 metri. Atunci când faci asta, vei clipi, în mod instinctiv, mai des, ceea ce oferă ochiului ocazia de a se odihni.
În măsura posibilităților, computerul ar trebui așezat în fața unei ferestre, sau cu spatele către încăpere, astfel încât simpla ridicare a privirii de pe ecran să îți ofere spațiul necesar pentru relaxare. Ideal ar fi să te poți ridica de la masa de lucru pentru un pahar cu apă sau pentru a ieși la aer câteva clipe [2].
În sfârșit, este foarte important pentru sănătatea ochilor tăi să existe zone fără tehnologie, măcar acasă. Specialiștii propun ca dormitorul să fie un astfel de spațiu, deoarece scroll-ul pe social media înainte de culcare sigur nu va aduce nici un beneficiu ochilor tăi.
Bibliografie:
- “8 Ways to Reduce Eye Strain While Working from Home.” Verywell Health, www.verywellhealth.com/digital-eye-strain-work-from-home-5077257, accesat la 23.11.2022;
- American Optometric Association. “Computer Vision Syndrome.” American Optometric Association, American Optometric Association, www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome?sso=y, accesat la 23.11.2022;
- “Eyestrain – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.org, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eyestrain/diagnosis-treatment/drc-20372403#:~:text=Take%20eye%20breaks, accesat la 23.11.2022.