Top soluții eficiente pentru apărarea animalelor din gospodărie

646
Top soluții eficiente pentru apărarea animalelor din gospodărie

Orice crescător de animale este conștient de necesitatea protejării acestora față de atacurile prădătorilor naturali, dar și de hoții tentați să facă vizite nocturne prin grajduri sau cotețe.

Din fericire, există o serie de soluții eficiente pentru apărarea animalelor din gospodărie, soluții pe care te invităm să le afli din materialul de față și să le pui cât mai curând în aplicare. 

Împrejmuirea adăposturilor cu plasă

O plasă rezistentă poate fi o barieră greu de trecut de prădători precum vulpile sau dihorii, dar și de cei de talie mai mare. De aceea, îți recomandăm să împrejmuiești adăposturile animalelor cu un gard de plasă suficient de înalt pentru a nu putea fi escaladat. O ideea inspirată ar fi montarea plasei chiar și pe deasupra adăpostului, pentru a evita astfel și atacurile prădătorilor înaripați cum precum ulii sau ereții.

Plasa trebuie să fie suficient de groasă pentru a nu putea fi ruptă cu ghearele sau dinții, iar baza trebuie să fie îngropată cel puțin un metru în pământ. În acest fel, prădătorii nu vor putea pătrunde în adăpost nici dacă ar încerca să sape pe sub gard. 

Montarea unui gard electric

Tot mai mulți crescători apelează la gardul electric pentru a-și proteja animalele, atrași de avantajele pe care le oferă acesta în comparație cu un gard obișnuit. Un astfel de gard este ieftin, se montează ușor și nu necesită lucrări speciale de întreținere.

Curentul este generat de un aparat care se conectează la o sursă de alimentare, fiind legat de firele sau benzile care formează gardul. Intensitatea curentului se reglează în funcție de animalele din gospodărie, dar și de prădătorii pe care vrei să-i ții la distanță.

Un alt avantaj al acestui tip de gard constă în faptul că poate fi mutat oricând fără nicio dificultate. De exemplu, un gard electric pentru vaci poate fi demontat de la fermă pentru a fi instalat în zona de pășunat, astfel încât animalele să nu depășească perimetrul alocat. 

Folosirea dispozitivelor cu ultrasunete

Ultrasunetele sunt sunete cu frecvență ridicată care nu sunt percepute de oameni, ci de anumite specii de animale cu auzul mai dezvoltat. Majoritatea prădătorilor naturali percep ultrasunetele și nu se poate spune că acestea le fac o plăcere deosebită. Din contră, aceste sunete cu frecvențe înalte sunt foarte deranjante pentru animale, care vor încerca să se îndepărteze cât mai mult de sursa care le generează.

De aceea, un dispozitiv cu ultrasunete instalat în apropierea adăposturilor pentru animale va ține prădătorii la distanță. Totuși, trebuie să ai grijă ca acesta să nu fie deranjant și pentru animalele din gospodărie. 

Instalarea unui sistem de iluminat cu senzori

În majoritatea cazurilor, atacurile prădătorilor au loc noaptea, atunci când gospodăria este pustie și cufundată în întuneric. O curte bine iluminată ar putea să-i descurajeze, însă lumina nu ar permite animalelor să se odihnească așa cum trebuie, nemaipunând la socoteală consumul de energie electrică.

Soluția cea mai eficientă constă în instalarea unui sistem de iluminat cu senzori care este economic, nu ține becurile aprinse permanent și conferă elementul surpriză care pune pe fugă prădătorii. Lumina se aprinde doar când senzorii detectează mișcare, iar în acel moment, orice intrus este luat prin surprindere și se va grăbi să se facă nevăzut.

Un astfel de sistem este eficient atât împotriva prădătorilor naturali cât și împotriva răufăcătorilor care s-ar putea încumeta să-ți viziteze gospodăria. 

La toate acestea ar mai fi de adăugat recomandarea de a amplasa adăposturile animalelor într-o zonă pe care să o poți ține ușor sub observație și de a le închide în fiecare noapte.

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, nu vei mai avea motive să-ți faci griji pentru siguranța animalelor, iar acestea vor fi scutite de stresul cauzat de amenințarea prădătorilor.