Testare Covid-19: Importanța prevenției infectării cu virusul

656
Testare Covid-19: Importanța prevenției infectării cu virusul

Virusul SARS-CoV-2 a apărut pentru prima dată la finalul anului 2019, în Wuhan, China, de unde s-a răspândit rapid la nivel global. Până în septembrie 2021, au fost înregistrate peste 222,4 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și peste 4,5 milioane de decese la nivel mondial, așa cum raportează Organizația Mondială a Sănătății

În momentul de față, virusul continuă să se răspândească și să facă victime. Distanțarea socială, vaccinarea, igienizarea corectă a mâinilor, purtarea măștii sunt măsuri de prevenție eficiente în ceea ce privește această infecție. Iată de ce este important să previi virusul și ce presupune testarea pentru Covid-19.

Importanța prevenției cu noul coronavirus

Prevenirea infecției cu coronavirus este importantă atât în cazul persoanelor din categoriile de risc, cât și în cazul celor care nu sunt incluse în aceste categorii. Persoanele cele mai vulnerabile în fața noului coronavirus sunt vârstnicii (peste 65 de ani), pacienții cu boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli autoimune, imunodeficiențe, cancer și altele) și femeile însărcinate, care prezintă un risc ridicat de infecție severă cu SARS-CoV-2. 

Acest lucru înseamnă că simptomatologia poate fi acută, cu necesitatea spitalizării, dar se asociază și cu un risc de deces prin complicații. De aceea, aceste persoane trebuie să acorde o atenție ridicată măsurilor preventive cunoscute. 

Pe de altă parte, persoanele care nu se află în aceste categorii pot fi, de asemenea, vulnerabile infecției cu SARS-CoV-2. În timp ce unii pacienți sunt asimptomatici, alții pot prezenta infecție severă, chiar dacă nu suferă de boli cronice sau nu au o vârstă înaintată. În același timp, chiar dacă infecția nu produce simptome, pacientul cu Covid-19 poate răspândi virusul mai departe celor din jur, inclusiv categoriei cu risc ridicat. 

Cum previi infectarea cu SARS-CoV-2?

Există mai multe metode prin care poți preveni infectarea cu noul coronavirus:

  • Igienizarea mâinilor: spală-te pe mâini timp de minim 20 de secunde, imediat ce te-ai întors de afară. De asemenea, în locuri publice, folosește gelul dezinfectant pentru mâini. Evită atingerea feței cu mâinile neigienizate.
  • Purtarea măștii: purtarea măștii în spații închise și în locuri aglomerate este esențială pentru a evita infectarea. 
  • Distanțarea socială: evitarea contactului direct, apropiat cu alte persoane scade riscul de infectare.
  • Vaccinarea: deși este posibil să te infectezi și după vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, vaccinul scade riscul de infecție severă.  
  • Izolarea: în cazul în care ai luat contact cu o persoană infectată, autoizolarea pentru 2 săptămâni este o metodă eficientă de a preveni răspândirea virusului la alte persoane. 

Cum afli te-ai infectat?

Este posibil să te fi infectat cu noul coronavirus dacă ai luat contact cu o persoană venită din străinătate (care nu a stat în izolare) sau cu o persoană bolnavă, dar și  dacă prezinți simptome de răceală și gripă (tuse seacă, dificultăți de respirație, febră, oboseală). În aceste situații, cea mai bună și rapidă metodă de a afla dacă ai contactat virusul este testarea. 

Te poți testa singur acasă, folosind teste rapide antigen, disponibile în farmacii. Acestea arată rezultatul în 10-15 minute. Totuși, testul RT-PCR pentru Covid-19 este singurul care poate stabili un diagnostic precis de infecție cu SARS-CoV-2. Testul RT-PCR se efectuează în laboratoarele de analize medicale, precum laboratorul propriu Medlife de testare a infecției cu Covid-19, iar rezultatul este disponibil în minim 24 de ore. 

În concluzie, prevenția infecției cu SARS-CoV-2 are o importanță deosebită pentru sănătatea populației. Respectă măsurile de prevenție și mergi să te testezi dacă prezinți simptome sau dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă. 

Bibliografie:

“2019 Novel Coronavirus.” Who.int, 2019, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019?adgroupsurvey={adgroupsurvey}&gclid=CjwKCAjwhOyJBhA4EiwAEcJdcZxAwLeuKHEdu0TN7sgH2fJRCqXUh77uDypqPzvzd6_aF8g9k3S8yhoCjgMQAvD_BwE. Accessed 10 Sept. 2021.