Care este procesul de printare 3D

207
Care este procesul de printare 3D

Relevantă în procesele de lucru încă de la sfârșitul anilor ’80, imprimarea tridimensională este în prezent o componentă importantă pentru numeroase domenii concentrate pe producție. Această tehnologie inovatoare permite crearea unui model fizic tridimensional de orice formă, prin suprapunerea unor straturi succesive de material. Principiul de funcționare din spatele printării 3D nu este extrem de complicat, însă presupune parcurgerea mai multor etape până la obținerea produsului final. Iată despre ce este vorba:

Proiectarea modelului 3D

Pentru realizarea obiectelor tridimensionale este esențial ca, înainte de toate, să se creeze modele digitale cu ajutorul unor programe software dedicate. Prin utilizarea soluțiilor de modelare 3D, se obțin cele mai bune rezultate într-un timp optim. Mai mult, având un tool potrivit, se pot face ajustări în timp real asupra structurii modelului tridimensional chiar cu o precizie milimetrică.

Programul CAD (Computer-Aided Design) permite construcția de la zero a modelelor 3D. Însă, înainte de alegerea unei imprimante 3D, este necesară o documentare avansată în ceea ce privește compatibilitatea dispozitivului cu un anumit software CAD util în activitatea desfășurată. În felul acesta, există garanția că informația prelucrată digital va putea fi citită de imprimantă.

Scanarea modelului 3D

Acest procedeu este unul opțional și se folosește în cazul în care se dorește crearea unui obiect care să arate exact ca unul deja existent. Pentru asta se utilizează un scanner 3D care efectuează o copie digitală formată dintr-un nor de puncte. Mai departe, datele colectate sunt introduse în programul de modelare 3D pentru a recrea formele produsului respectiv.

Scanarea se poate folosi și atunci când este nevoie de realizarea unei piese lipsă dintr-o structură. Dispozitivul special reprezintă grafic un nor de puncte în programul de scanare pentru reproducerea digitală a modelului fizic al obiectului.

Imprimarea modelului 3D

În această etapă, se obține piesa dorită cu ajutorul unei imprimante 3D. Echipamentul profesional poate folosi diferite materiale, precum plastic, metal, ceramică, silicon, pentru a da viață oricărui obiect. În funcție de tehnologia de printare tridimensională utilizată, se pot crea articole variate, simple și cu suprafețe drepte sau cu design complex și extrem de multe detalii.

Uneori, se întâmplă ca obiectul tipărit tridimensional să necesite anumite retușuri. În acest sens, se pot folosi echipamente postprocesare de la 3dinbox.ro dacă piesa nu poate fi utilizată sau livrată până când nu se finisează, lăcuiește ori vopsește.

Acțiuni postprocesare pentru printarea cu rășină

În general, există mai multe tipuri de printare tridimensională, însă cel mai des se folosesc imprimarea FDM, stereolitografia și expunerea digitală a luminii. Prima procedură, imprimarea prin extrudare sau Fused Deposition Modeling, presupune topirea filamentului de plastic și depozitarea sa ulterioară pe o platformă. Fiecare strat se întărește și se lipește de următorul, ducând astfel la forma finală a produsului.

Stereolitografia folosește o rășină fotosensibilă care se întărește prin expunere la razele UV. Similar acestei tehnici, procesul de printare tridimensională DLP (sau expunerea digitală a luminii) are la bază rășini polimerice lichide, doar că folosește un cip care ajută la modularea spațială a luminii. Ambele procedee, care au rezultate de excepție, necesită operațiuni și după printare pentru acestea fiind utilă o stație postprocesare Anycubic Wash & Cure. 

Imprimarea 3D are costuri avantajoase, contribuie la obținerea unor produse de înaltă calitate, reduce timpii de lucru și permite un nivel ridicat al creativității. Această tehnologie reprezintă un real ajutor pentru crearea unor obiecte diverse în aproape orice domeniu de activitate într-un mod simplu, eficient și rapid.